Specjalność Pożarnicza
Co byśmy nie mówili, to przyszłość jest w jednej silnej specjalności ratowniczej i w tą stronę pójdą zarówno drużyny ratowniczo-medyczne, HGR-y i drużyny pożarnicze. Drogi do tego prowadzą różne. Na chwilę obecną mamy do czynienia z koordynowaniem wszystkich trzech działów przez HSR.
Czuwaj!
Czuwaj!
hm. Tomasz Nowak HR
Wydział Specjalności GK ZHP
Wydział Specjalności GK ZHP
-
- Stały bywalec
- imię i nazwisko: Czesław Przybytek
- stopień instruktorski: hm
- stopień harcerski: HR
- Hufiec: Kraków-Krowodrza
- Chorągiew: Krakowska
- organizacja: ZHP
- Kontakt:
Czy oznacza to że HSR będzie się trochę "demedycynować" ?t.m.nowak napisał:
Co byśmy nie mówili, to przyszłość jest w jednej silnej specjalności ratowniczej i w tą stronę pójdą zarówno drużyny ratowniczo-medyczne, HGR-y i drużyny pożarnicze. Drogi do tego prowadzą różne. Na chwilę obecną mamy do czynienia z koordynowaniem wszystkich trzech działów przez HSR. !
Pytam pod kątem HSRD które mają ten sam "problem" co drużyny pozarnicze.
-
- Stały bywalec
- Kontakt:
Co znaczy to: "...mówi się... " ?Marecki napisał:
HSR nie ma wplanach się "demecynować" bo nigdy nie było medycznetylko "pierwszo pomocowe". A tak na poważnie to od ładnych paru lat mówi się że specjalność pożarnicza jest częścią hsr.
Wbrew pozorom, drużyny HSRD są podobnie "pierwszo-pomocowe" jak drużyny pożarnicze.
Czy oznacza to że HSR ma także "objąć" HSRD ?
-
- Stały bywalec
- Kontakt:
To co napisał Tomek to raczej "stan życzeniowy"Marecki napisał:
HSRD jak pożarnictwo to tak jakby Policjanta przyrównywac do Strażaka... Chyba jednak nie.
A o mówieniu się przecież pisze parę postów wyżej dh. Tomek Nowak nie muszę go cytowac prawda.

Od "policjantów drogowych" do "strażaków drogowych" nie jest tak wcale daleko.
O ile dobrze pamietam, to w niektórych krajach, ratownictwem drogowym zajmuje się własnie policja.
A kwestia "koordynowania" przez struktury HSR działalności środowisk "ratowniczopodobnych"

to już inna bajka.
Myślę, że HSR pracuje nad tym, aby przestało być życzeniowym, a stało się rzeczywistym.19kldh napisał:
To co napisał Tomek to raczej "stan życzeniowy"
Błagam nie, bez takich tekstów.19kldh napisał:
O ile dobrze pamiętam, żyjemy w Polsce. I o ile dobrze pamiętam procentu udzielania pierwszej pomocy w USA sięga 50% do 99,9%, a w Polsce 15%. O ile dobrze pamiętam na lotnisku w stanach zjednoczony jest od groma AED w Polsce od groma to nawet nie ma w przeliczeniu na mieszkańca przez PKB mnożąc przez głupote polityków. (proszę wybaczyć ironię)19kldh napisał:
O ile dobrze pamietam, to w niektórych krajach, ratownictwem drogowym zajmuje się własnie policja.
Ale kocham argumenty bo za granicą jest tak. A zagranicą jest jeszcze tak że numer 112 działa, a po za tym to jeszcze jest tak że w karetkach jeżdżą tylko ratownicy, a zpomniałbym jeszcze jeszcze jest tak że paramedycy są cześcią Fire department... I mam jeszcze wymieć... Czy może pocytować jeszcze jakieś zagraniczne rozwiązania ratownicze.
Druhu dyskusja staje się jałowa jeżeli będziemy przytaczać ten argument, zresztą zagubiłem cel druha dysputy.
Pozdrawiam
Marecki
-
- Stały bywalec
- Kontakt:
To chyba wyjątkowo utajnione "prace"Marecki napisał:Myślę, że HSR pracuje nad tym, aby przestało być życzeniowym, a stało się rzeczywistym.19kldh napisał:
To co napisał Tomek to raczej "stan życzeniowy"

??? ??? ??? O co Ci chodzi ?Marecki napisał:Błagam nie, bez takich tekstów.19kldh napisał:
Bo zaintrygowało mnie że napisałeś:Marecki napisał:
zresztą zagubiłem cel druha dysputy.
gdyż przy obecnej, dość hermetycznej formule HSR, to dość ryzykowna teza.Marecki napisał:
Ja mam nieodpartę wrażenie, że Spejclaność Pożarnicza jest częścią HSR.
Prawdopodonie wynikło to ze skrótu myślowego poodczytaniu zapisu:
Tylko że:5. Wykaz specjalności harcerskich
5.1 Ustanawia się następujące specjalności harcerskie:
(....)
- Ratownicza i Pożarnicza
(....)
HSR =/= "Ratownicza i Pożarnicza"
Jeżeli ten strażak jest ze Śląska to zapraszam do mnie, jeżeli z jakiejś innej części Polski to porszę podać, z której i okaże się że zaraz rozpoczniemy wspópracę HSR z drużyną Pożarnicza. Tak swoją droga bardzo cieżko zacząć wspópracować i dotrzeć do takich drużyn.19kldh napisał:
To chyba wyjątkowo utajnione "prace"Jakiś czas temu żalił mi się na to pewnien "strażak". Sam też jestem ciekaw tych "prac".
O to, że Policanci w Polsce są dopiero w drodze do zajmowania się pierwszą pomoca i będzie to dla nich bardzo długa i żmudna droga. I to o czym słyszymy w tv. Tylko to niestety potwierdza i trochę razi mnie porównywanie policjanta do straża bo w Polsce to zupełnie inny zakres kompetencji.19kldh napisał:
??? ??? ??? O co Ci chodzi ?
Bez przesady, hermetyczna, jakbyśmy byli hermetyczni to nikt by nas nie znał i Inspekorat, w którym działa nie szkolił pół tysiąca ludzi rocznie na samych kursach HSR.19kldh napisał: gdyż przy obecnej, dość hermetycznej formule HSR, to dość
ryzykowna teza.
Staramy, aby to się zmieniło aby każdy mógł działać i czuć przynależność do HSR ZHP. I bardzo proszę My staramy się zmienić, a może wejźmy na tapętę inne specjalności nasza budzi kontrowersje ponieważ mamy swoje zdanie wypracowaliśmy sobie "pozycje" i walczymy o swoje.
19kldh napisał:
Prawdopodonie wynikło to ze skrótu myślowego poodczytaniu zapisu:A ja myślę, że właśnie tak jest. Ponieważ Inspektorat Śląski, organizował zawody na których działały drużyny pożarnicze, szkolił strażaków z OSP i harcerzy z OSP, wpólnie oragnizowaliśmy pokazy, braliśmy udział we wspólnym szkoleniu z ratownictwa lodowego itd itp. czy to znaczy że już działamy razem i czy HSR już sprawuje nad nimi opiekę czy jeszcze nie.5. Wykaz specjalności harcerskich
5.1 Ustanawia się następujące specjalności harcerskie:
(....)
- Ratownicza i Pożarnicza
(....)
Tylko że:
HSR =/= "Ratownicza i Pożarnicza"
Nie druh nie malkontenci, tylko spotka się z Ewcią Sętowską i pogada o HSR i o tym co robi HSR, a nie tylko mówi, że nic nie robi w tym temacie i że jest hermetyczne. I że Pożarnictwo nie ma miejsca. Czy to że HGR prawie stale wspópracują z PSP to już OSP czy jeszcze nie. Zbyt zawiłe są wszystkie meandry ratownictwa i pożarnictwa. To że HSR wpópracuje i szkoli ratowników pełnoletnich na kursach Krajowego Systemu Ratowniczo - Gaśniczego to co ? Co to jest więc błagam. Koniec dysputy.
Bo cały czas się rozwijamy i pewnie nastąpi taki dzień że dla drużyn pożarniczych będziemy mieć program podpisane porzumienie, że np. po naszym kursie strażacy z OSP będą mogli otrzymać coś tam. Powoli gdzieś to wszystko się rodzi.
Pozdrawiam
MArecki
nowoczesne kuchnie warszawa