"Krzyż harcerski jest prawnie chronionym znakiem towarowym ZHP." takie zdanie znalazłem na stronie naszej Promocji i Informacji w dziale poświęconym symbolom ZHP.
Może czegoś nie rozumiem ale za znakiem towarowym idą obostrzenia prawne o sposobie użytkowania.
Gratuluję pomysłu, zastanawiam się tylko jak w takim wypadku krzyż harcerski jest użytkowany przez inne organizacje harcerskie. Teoretycznie nie powinny jego używać - ale możę istnieją jakieś porozumienia. Może ktoś wie więcej
Znak towarowy ZHP
-
- Stały bywalec
- Hufiec:
- Chorągiew:
- Kontakt:
Nie jestem kompetentny, aby do końca odpowiedzieć, ale...
ZHR podpisał (chyba) z nami umowę na korzystanie z Krzyża Harcerskiego. Jak jest z innymi organizacjami, tego nie wiem?
A znak towarowy - pomysł ciekawy i słusznie, że został wzór zastrzeżony. Nie będzie dzięki temu kilku wykonawców (choć szkoda, bo czasem grwaerzy ładne wersje robili) i wszystko zostanie skanalizowane do rozpowszechniania przez struktury ZHP.
Dla mnie ogółem pomysł bardzo dobry. Myślę, że dokładniej wyjaśni ktoś z Biura GK ZHP.
ZHR podpisał (chyba) z nami umowę na korzystanie z Krzyża Harcerskiego. Jak jest z innymi organizacjami, tego nie wiem?
A znak towarowy - pomysł ciekawy i słusznie, że został wzór zastrzeżony. Nie będzie dzięki temu kilku wykonawców (choć szkoda, bo czasem grwaerzy ładne wersje robili) i wszystko zostanie skanalizowane do rozpowszechniania przez struktury ZHP.
Dla mnie ogółem pomysł bardzo dobry. Myślę, że dokładniej wyjaśni ktoś z Biura GK ZHP.

hm. Marek Jedynak
Przewodniczący Kapituły Harcerskiego Znaku Spadochronowego GK ZHP
www.spadochroniarze.zhp.pl
--
Zainteresowanych "Ponurym" i "Nurtem" zapraszam na Wykus
www.ponury-nurt.blogspot.com
Przewodniczący Kapituły Harcerskiego Znaku Spadochronowego GK ZHP
www.spadochroniarze.zhp.pl
--
Zainteresowanych "Ponurym" i "Nurtem" zapraszam na Wykus
www.ponury-nurt.blogspot.com
-
- Stały bywalec
- Hufiec:
- Chorągiew:
- Kontakt:
dla mnie bardziej Wydział Promocji i InformacjiPelikan napisał:

phm. Jakub Król
Polski Kontyngent na Roverway 2009
były drużynowy 144 PDH "SZANIEC" im. Alka Dawidowskiego
skAlpel.harce - szukamy tłumaczy!
Polski Kontyngent na Roverway 2009
były drużynowy 144 PDH "SZANIEC" im. Alka Dawidowskiego
skAlpel.harce - szukamy tłumaczy!
-
- Użytkownik
- Hufiec:
- Chorągiew:
- Kontakt:
Krzyż ZHP jest znakiem towarowym Związeku Harcerstwa Polskiego i tylko on jest uprawniony do rozporządzania tym znakiem. ZHP nie posiada żadnej umowy z żadną z organizacji harcerskich na udostępnienie (części) praw do znaku.
Jednak celem zastrzeżenia krzyża przez ZHP nie było zakazanie używania go komukolwiek, jeśli jest używane do celów statutowych. Nikt nie ma zamiaru zabraniać ZHRowi noszenia krzyża. Co jasno powiedział Naczelnik ZHP przedstawicielom ZHR na specjalnym spotkaniu w GK ZHP.
Jest w opracowaniu przez wyspecjalizowanego prawnik regulamin używania krzyża i logo ZHP (także chronionego) przez jednostki ZHP i inne organizacje.
cdn.
Jednak celem zastrzeżenia krzyża przez ZHP nie było zakazanie używania go komukolwiek, jeśli jest używane do celów statutowych. Nikt nie ma zamiaru zabraniać ZHRowi noszenia krzyża. Co jasno powiedział Naczelnik ZHP przedstawicielom ZHR na specjalnym spotkaniu w GK ZHP.
Jest w opracowaniu przez wyspecjalizowanego prawnik regulamin używania krzyża i logo ZHP (także chronionego) przez jednostki ZHP i inne organizacje.
cdn.
hm. Jędrzej Kunowski (SQ5JRJ)
Szczep 205 WDHiGZ
im. gen. Mariusza Zaruskiego
Hufiec Warszawa Praga Północ
Szczep 205 WDHiGZ
im. gen. Mariusza Zaruskiego
Hufiec Warszawa Praga Północ
nowoczesne kuchnie warszawa