słonko napisał:
Cóż, chyba nie rozumiecie mojej idei tego pomysłu, albo uważacie to za głupstwo. Albo może was nie interesuje, rozwinięcie harcerstwa? Rozpowrzechnianie jej idei pokazywanie tego ludziom. Dzieciom i młodzierzy, Własnie wczoraj doszłem do wniosku, że ten temat bardziej powinien się znajdowac w dziale - Harcerskie idały.
A może zamiast pokazywać się w koszulkach, że jestesmy harcerzami, powinniśmy właśnie dawać wzór naszego zachowania? Tym zachowywaniem pokazywać na innych spotkaniach młodzierzowych, gdzie uczestniczymy, że jesteś harcerzami. Od tego powinniśmy chyba zacząć. I do takiego wniosku chciałem też dąrzyć w tej duskusji. Jak, gdzieś na forum padło stwierdzenie, że to właśnie MY, harcerze... tylko my możemy tą naszą młodzierz zabrać od telewizji, komputera, i innych rzeczy. To własnie my możemy coś zrobic z tym wszystkim. Tak, druhny i druhowie. Ja to czuję ja to wiem. Ja CHCę. Pokażmy ludziom kim jesteśmy. Pokażmy co potrafimy. Pokażmy na co nas stać. Pokażmy, że taki krzyz jaki nosimy na piersi, nosza najdzielniejsi. Wiem, że w naszym związku są też pseudoharcerze, nie ma też harcerzy idealnych. Ale sa z dobrymi chęciami, z wieloma pomysłamo, szalonymi, tacy, ktorzy moga coś świetnego wprowadzic dla ludzkości. Tak, dobrze przeczytaliście i nie przesadzam. Spóbujmy coś zrobić. Spróbujmy pokazać, że są ludzie, ktorzy się nie boją dkononać czegoś co mogło by zmienić wszystkich.
Koszulki się podrą, a zachowanie pozostanie.
Ja was tylko proszę. Pzemyślcie to. Proszę!
1. Nie zgodzę się, że tylko my jesteśmy ratunkiem dla młodziezy. Az tak źle nie jest. Natomiast:
2. Zachowanie. O to trzeba dbać. I dziwnie to brzmi, ale taka koszulka / mundur / znaczek - pomaga w tym. Na dwa sposoby:
2a. Ubrany jak skejt - zachowuje sie jak skejt. Ubrany jak harcerz - staram się zachowywac jak harcerz. Koszulka harcerska, mimo, że nie jest mundurem, może w tym pomóc. Po prostu jakoś tak głupio jest wtedy smiecić wkoło siebie, pchać sie na siedzenia w autobusie, uzywac bliskich wyrazów.
2b. Dobre zachowanie to forma promocji. Uczynność to forma promocji. Niech widać, że jesteśmy harcerzami, nawet poza zbiórkami. Lepsza to promocja wśród "przypadkowych ludzi" niz reklamy czy spoty telewizyjne.
Oczywiście, z tym wiąże się:
3. Jęsli nie potrafimy zapewnić w miare porządnego zachowania harcerzy identyfikowalnych wizualnie jako harcerze -lepiej, aby oni nie byli identyfikowani jako harcerze. Promocja "negatywna" tez istnieje, a jej nie potrzebujemy.
phm. Dominik Jan Domin HR
Klerycki Krąg Harcerski WICEK im. bł. ks. phm. Stefana Wincentego Frelichowskiego
Hufiec ZHP Toruń