Członkostwo - kategorie członkowskie
-
- Stały bywalec
- Hufiec:
- Chorągiew:
P.S.
Sikor, rewolucje mają to do siebie, że nie rozwiązują żadnych problemów, z którymi walczą, a po nich stan jest zawsze gorszy, niż przed.
Zasada gotowania żywej żaby. Jeśli wrzucisz żabę do wrzątku, wyskoczy. Jeśli włożysz ją do zimnej wody i będziesz powoli podgrzewał wodę, to ugotujesz żabę.
Sikor, rewolucje mają to do siebie, że nie rozwiązują żadnych problemów, z którymi walczą, a po nich stan jest zawsze gorszy, niż przed.
Zasada gotowania żywej żaby. Jeśli wrzucisz żabę do wrzątku, wyskoczy. Jeśli włożysz ją do zimnej wody i będziesz powoli podgrzewał wodę, to ugotujesz żabę.
Maciej Pietraszczyk 503-664-824
hsg@zhp.pl; maciej.pietraszczyk@strazgraniczna.pl
Nad sruby korouhev zavlála, to v¹ak neznaèÃ, ¾e je tam sláva,
v¹em vìrným poka¾dé nesmÃrnou sÃlu a jednotu dává,
ve znaku kalich, v kalichu vÃra, jen pravda vÃtìzÃ, v pravdì je sÃla.
-
- Stały bywalec
- imię i nazwisko: Janusz Sikorski
- stopień instruktorski: hm
- stopień harcerski: HR
- Hufiec: Ziemi Tyskiej
- Chorągiew: Śląska
- organizacja: ZHP
- Kontakt:
Gotowałes żabę ? No więc to nie jest tak :p
I nie chodzi o rewolucję tylko o całkowitą reorganizację. Zaczyna mnie po prostu wnerwiać takie głupie straszenie rewolucją. Kurcze na całym świecie, ogromne firmy i rózne instytucje przeprowadzają różniste reorganizacje. Czasem tak głębokie, że wymienia się 60% kadry i profil działania, kanały dystrybucyjne, nazwę, logo... Po prostu wszystko. Jeśli jest taka potrzeba to się to robi a nie wajczy i czeka aż przyjdzie plajta. To elementarz zarządzania. No tak ale u nas organizacją zarządzają świadomi Harcmistrzowie a nie fachowcy od zarządzania. I to może byc problem. Tu musi wszystko stać na głowie.
I nie chodzi o rewolucję tylko o całkowitą reorganizację. Zaczyna mnie po prostu wnerwiać takie głupie straszenie rewolucją. Kurcze na całym świecie, ogromne firmy i rózne instytucje przeprowadzają różniste reorganizacje. Czasem tak głębokie, że wymienia się 60% kadry i profil działania, kanały dystrybucyjne, nazwę, logo... Po prostu wszystko. Jeśli jest taka potrzeba to się to robi a nie wajczy i czeka aż przyjdzie plajta. To elementarz zarządzania. No tak ale u nas organizacją zarządzają świadomi Harcmistrzowie a nie fachowcy od zarządzania. I to może byc problem. Tu musi wszystko stać na głowie.
hm. Janusz Sikorski HR
Redaktor Naczelny czasopisma "Harcerz Rzeczypospolitej"
lesni.pl hr.bci.pl
Przewodniczący ŚKPW
lesni.pl hr.bci.pl
Przewodniczący ŚKPW
-
- Stały bywalec
- Hufiec:
- Chorągiew:
Sikor, a o czym ja piszę? Właśnie o całkowitej reorganizacji. Przyjrzyj się, że to, co ja postuluję idzie dalej, niż twoje hasło dotyczące chorągwi. Ty chcesz zlikwidować jeden szczebel, a ja przebudować wszystkie. Począwszy od definicji poprzez zakres zadań i uprawnień aż po samą potrzebę istnienia. Właśnie ja proponuję reorganizację w miejsce burzenia.
A tak na marginesie, to jedno z praw Murphy'ego:
po każdej redukcji etatów rośnie liczba wakatów.
A tak na marginesie, to jedno z praw Murphy'ego:
po każdej redukcji etatów rośnie liczba wakatów.
-
- Stały bywalec
- Hufiec:
- Chorągiew:
Ja ci niczego nie suponuję
i nie odbieraj tak tego. A precyzyjna wypowiedź jest warunkiem bycia zrozumianym. Tak mnie uczono. 

-
- Nowicjusz
- Hufiec:
- Chorągiew:
Właśnie ciekawi mnie czym różni się instruktor od instruktora każdy z Nas ma za zadanie wychowywać i kształcić dzieci i młodzież która przyszła do naszych drużyn.
A co z instruktorami którzy po przerwie wracają czy chcą wrócić do czynnej aktywności w harcerstwie a trafiają na "mur" i co raz większe przeszkody stawiane przez KH czy KCH a nawet własnych środowisk z których wyszli? mówi się im że są już za starzy i nie znają dzisiejszych warunków czy młodzieży albo że rodzice dzieci będą się obawiać (czego lub kogo?) Czyżby harcerstwo jest tylko dla tych co mają 6lat ,10,15,18 22 a najwyżej 26 no może 30 lat a co z nami instruktorami powyżej 35lat czy 40 lat ? Czy Ci instruktorzy gdy ustabilizowali sobie życie chcący wrócić do aktywnego życia harcerskiego nie mogą?
A co z instruktorami którzy po przerwie wracają czy chcą wrócić do czynnej aktywności w harcerstwie a trafiają na "mur" i co raz większe przeszkody stawiane przez KH czy KCH a nawet własnych środowisk z których wyszli? mówi się im że są już za starzy i nie znają dzisiejszych warunków czy młodzieży albo że rodzice dzieci będą się obawiać (czego lub kogo?) Czyżby harcerstwo jest tylko dla tych co mają 6lat ,10,15,18 22 a najwyżej 26 no może 30 lat a co z nami instruktorami powyżej 35lat czy 40 lat ? Czy Ci instruktorzy gdy ustabilizowali sobie życie chcący wrócić do aktywnego życia harcerskiego nie mogą?
-
- Stały bywalec
- Kontakt:
Oczywiście że mogą. Faktem jest że zmiany są ciągłe i dlatego instruktor wracający powinien się "uaktualnić". Ja osobiście jestem zwolennikiem starych rozwiązań które były przemyślane. Czyli: Albo odpowiedzialnośc za "uaktualnienie" wracającego instruktora bierze na siebie krąg instruktorski w którym ten instruktor będzie działał (a w kręgu można to rozwiązać w różny sposób, ważne by był on dopasowany do danego człowieka) albo spotyka się taki instruktor z KSI i tam po dłuższej rozmowie opracowuje się wspólnie próbę aktualizującą wiedzę tegoż instruktora. I tyle.
hm. Janusz Sikorski HR
lesni.pl hr.bci.pl
Przewodniczący ŚKPW
lesni.pl hr.bci.pl
Przewodniczący ŚKPW
-
- Stały bywalec
- Kontakt:
A to już jest inny problem, tyle że tego hufca chyba nie dotyczyRafal pisze:A kto zaktualizuje wiedzę KSI?

Ale rzeczywiście, bardzo cenna uwaga odnosząca się do aktualnego stanu kształcenia w ZHP.
hm. Janusz Sikorski HR
lesni.pl hr.bci.pl
Przewodniczący ŚKPW
lesni.pl hr.bci.pl
Przewodniczący ŚKPW
nowoczesne kuchnie warszawa