Przejrzałem ten internetowy spis i mam kilka uwag z optyki użytkownika zarówno harcerskiego, jak i poza harcerskiego.
Zacznę od tego, że dobrze, iż taki wykaz jest, bo to wygodne narzędzie.
Teraz minusy:
Czy to jest analiza statystyczna, czy baza danych? Jeśli baza danych, to zarówno mnie, jak i człowiekowi, który poprzez tę bazę chciałby znaleźć interesującą go drużynę w jego okolicy ta baza daje sporo, ale nie wszystko. Przede wszystkim brak w niej danych kontaktowych. Co mi bowiem daje informacja, że 125 WDW HSG SDRI GROM działa w Warszawie, Chorągwi Stołecznej (614 drużyn), w hufcu Żoliborz (63 drużyny) w sytuacji, gdy w bazie nie ma kontaktów do żadnej z tych jednostek (nawet emaila). Tymczasem każda chorągiew, chyba każdy hufiec i wiele (większość?) drużyn ma swoje adresy internetowe, które nie są objęte ochroną danych osobowych i spokojnie można je podać. Podobnie powinien być ujawniony adres korespondencyjny drużyn, którym najczęściej jest adres placówki oświatowej, przy której drużyna działa.
Warto też rozważyć kwestię, czy jeśli drużynowy podaje telefon kontaktowy w spisie, to czy to jeszcze jest dana chroniona przez GIODO, szczególnie, że drużynowy jest już osobą publiczną i nie podlega pełnej ochronie w zakresie danych osobowych.
A poza tym baza bardzo mi się przydaje, gdyby nie to, że do HSG dopisano 6 drużyn żeglarskich

Maciej Pietraszczyk 503-664-824
hsg@zhp.pl;
maciej.pietraszczyk@strazgraniczna.pl
Nad sruby korouhev zavlála, to v¹ak neznaèÃ, ¾e je tam sláva,
v¹em vìrným poka¾dé nesmÃrnou sÃlu a jednotu dává,
ve znaku kalich, v kalichu vÃra, jen pravda vÃtìzÃ, v pravdì je sÃla.