myśląc więc o przyszłości chciałbym aby ktoś wytłumaczył mi powód umieszczenia logo na mundurze
sprawa wygląda tak.
mamy w ZHP nowe mundury (do niedawna mieliśmy tylko nowy regulamin ale teraz mamy już także nowe munddury - na razie tylko na stornie naszej ukochanej i jedynej składnicy ale juz wkrótce rzesze harcerzy niewątpliwie założy nowe wdzianko regulaminowe)
na kieszonce tej po lewej stronie mamy dwie nowości (taka promocja od zespołu mundurowego opracowującego nowy regulamin)
pierwsza to polska flaga - no i nic dziwnego bo na większości różnych mundurów są flagi, no i fajnie - tylko powiem szczerze że stara (i niedoceniana opcja) oznaczenia państwa na rękawie jest mi bliższa -nie bardzo rozumiem umieszczanie tego na "klacie" (przepraszam szanowne druhenki) bo spójrzmy na to abstrakcyjnie pojadę sobie gdzieś gdzie nie znają naszej flagi a to nie trudno bo wystarsczy przekroczyć naszą granicę i juz może byc problem z rozpoznawalnością barw biało-czerwonych. Czy ktoś uzna to za barwy narodowe - NIE. a dlaczego - bo flagi nie umieszcza się gdzie nam miejsce zostało tylko najczęściej na rękawach i to symetrycznie na obu. Zatem jak to może zostać odczytane - jako baretka )dla niewtajemniczonych to taki "symbol" oznaczający przyznane odznaczenie żeby nie obwieszać się tonami metalu wiszącymi z munduru jak u ruskiego generała. Czemu - bo większość regulaminów mundurowych przyjmuje tomiejsce na baretki - wiem że zaraz ktoś powie że tak niewielu z nas ma barteki że po co w ogóle na nie rezerwować miejsce - słusznie ale inni moga o tym nie wiedzieć
Zatem że mamy flage to fajnie tylko czy jest to najlepsze miejsce...
ale to nawet nie jest problem dobrze że chociaż w ogóle jest
to co jest dla mnie bardziej niezrozumiałem to to co jest kilka centymetrów obok
LLLLLLLOOOOOOOOOGGGGGGGGGOOOOOOOOO
taki erzac umieszczony na mundurze jak dla mnie z nieznanego mi bliżej powodu
no bo po pierwsze jego znaczenie-czy my członkowie ZHP bez tego nie poznajemy że to brat z naszej organizacji, zatem znaczenie wewnątrz organizacyjne nie istnieje
no to może poszukajmy na zewnątrz-czy ktoś rozpoznaje nas po tym LOGOsku - też nie bo jeśli wielu harcerzy nie wie że tologo jego organizacji to czemu cywile mają o tym wiedzieć- konia z rzędem temu kto rozpozna ZHP po jego logo
czyli co taka mała ozdoba nikomu nie potrzebna?? no jak dla mnie właśnie tak by wychodziło
no bo nasz kochany rodzący się w bólach nie ustepujących porodowym Satusik (przperaszam za zdrobnienie ale bardzo podoba mi się ten dokument i pozwolę sobie być z nim związany na płaszczyźnie emocjonalnej) nie zna takiego cusiku jak LOGO, owszem zna Krzyż Harcerski i chwała mu za to, zna lilijke (choć nie wodniacką) i wiele innych naprawdę fajnych spraw dzięki czemu można to nawet dać zuchom co by se obrazki pooglądały ale przy dużym wysiłku nie uraczyłem tam ani słowa o logo. No Status powinien wyznaczać pewne ramu działania i jeśli nie ma tam nic o logo to wnioskuję (ułomnie jak widać) że go nie ma - a jest - zwyczajnie cód.
no dobrze ale niech sobie jest logo. ja tam nie mam nikomu za złe jak chce niech sobie je powiesi na suficie i patrzy jak leży wieczorem w łóżku-tylko niech nie każe mi go nosić na mundurze - i tu już słyszę głosy (choć ze zdrowiem ponoć jest w porządku) że się nie identyfikuję ze swoją organizacją- itp. itd. - no tylko co to za ientyfikacja jeśli formalnie czegoś nie ma, ma to być nasz znak rozpoznawalny (a nie jest nawet dla nas samych) i ktoś to daje na mundur
pomijając wątpilości natury estetycznej (bo o gustah i guścikach się nie dyskutuje) nie mam negatywnych skojarzeń jeśli ktoś sobie przy jakichś materiałach programowych albo promocyjnych da takie logo- proszę bardzo jak ma za dużo tuszu jego sprawa ale mundur to nie jest byle kartka papieru.
Być może nie potrafiłem znaleźć dokumentu którym Władze Naczelne przyjęły logo ZHP - jesli tak to prosiłbym o oświecenie mnie
ale nawet jeśli to proszę szanowne druhowieństwo bardziej obyte niż ja powiedzcie PO CO TONA TYM MUNDURZE SIę ZNALAZŁO??? bo jest to dla mnie niezbadane niczym ścieżki postępowania moich harcerzy.
na zakończenie dodam od siebie (bo nie mam prawa wypowiadać się w imieniu całej wodniackiej braci harcerskiej) że na wodniackim mudurze będzie to wyglądało jeszcze gorzej -pewnie pojawiło by się to w formie żółtej naszywki i będzie raziło po oczach. A ponieważ prace nad regulaminem mundurów wodniacki są nie zakończone-bo słuchy chodzą że się zaczęły to mój skromy i nieznaczący głos w tej dyskusji mówi nie dawajcie tego elementu na wodniacki mundur

pozdrawiam
MP