Spis 2006 - karta szczep/związek drużyn
W ankiecie szczep - związek drużyn nie są spisywane jednostki tego samego poziomu, a więc inne związki drużyn i szczepy. W ankiecie nalezy wymienić tylko drużyny skupione w danej jednostce. W tym przypadku rownież te, które są skupione w szczepie (każdą oddzielnie).
hm. Jacek Kaflowski
Szef Zespołu ESHD
Szef Zespołu ESHD
-
- Stały bywalec
- imię i nazwisko: Czesław Przybytek
- stopień instruktorski: hm
- stopień harcerski: HR
- Hufiec: Kraków-Krowodrza
- Chorągiew: Krakowska
- organizacja: ZHP
- Kontakt:
Z tego co się orientuję będą to nieliczne przypadki, ale chyba w wykazie ilości drużyn działajacych w szczepach/zw.drużyn, będą te drużyny policzone podwójnie ?
Przykładowo:
na karcie ZD - podane zostaną: 3 dr, 3 kr, 3 inne
ale będą w tym miescić się podane
na karcie szczepu: 2 dr, 1 kr.
Czyli gdyby załozyć że takich przypadków jest np. 20
to z analizie spisu będzie informacja że ilość drużyn działająca w szczepach/zw.dr
jest o np. 40 większa niż w rzeczywistości.
Choć widząc różnicę miedzy bazą "drużyny" a bazą "szczepy" (ok. 100 drużyn)
trudno uznać to za różnicę "pomijalną".
Przykładowo:
na karcie ZD - podane zostaną: 3 dr, 3 kr, 3 inne
ale będą w tym miescić się podane
na karcie szczepu: 2 dr, 1 kr.
Czyli gdyby załozyć że takich przypadków jest np. 20
to z analizie spisu będzie informacja że ilość drużyn działająca w szczepach/zw.dr
jest o np. 40 większa niż w rzeczywistości.
Choć widząc różnicę miedzy bazą "drużyny" a bazą "szczepy" (ok. 100 drużyn)
trudno uznać to za różnicę "pomijalną".
Faktycznie tak będzie. Równie dobrze można przyjąć, że jakaś druzyna zechce należeć do kilku związków drużyn i bedzie liczona kilkakrotnie również. Wydaje mi się, jednak, że dużo bardziej wartościąwą danę jest informacja na ile drużyn dany szczep/związek drużyn ma możliwość oddziaływania. Jak do tej pory to pierwszy przypadek, z którym się spotykam że zwiazek drużyn zawiera całe szczepy.
hm. Jacek Kaflowski
Szef Zespołu ESHD
Szef Zespołu ESHD
-
- Stały bywalec
- Kontakt:
Drużyna może należeć tylko do jednego związku drużyn bo ten ma tzw. właściwość terytorialną.jotka napisał:
Faktycznie tak będzie.
Równie dobrze można przyjąć, że jakaś druzyna zechce należeć do kilku związków drużyn i bedzie liczona kilkakrotnie również.
Tak jak hufiec.
Może należeć do kilku szczepów (bo szczep nie ma "właściwości terytorialnej" ), choć jest to praktycznie mało prawdopodobne.
Choć wyobrażnię mam to jednak trodno mi sobie coś takiego wyobrazić. Do którego szczepu wtedy tak naprawdę należy? Z którym się identyfikuje? Z którym np na zlocie hufca czy obozie biwakuje, stawia się na apel itp. A gdyby Twój harcerz należał do dwóch zastępów w drużynie, jak wyobrażasz sobie jego pracę i pracę zastępów? Może to nie to samo lecz można porównać. Przecież nie ma zakazu.
-
- Stały bywalec
- Kontakt:
Poćwicz wyobraźnięmarcinek napisał:
Choć wyobrażnię mam to jednak trodno mi sobie coś takiego wyobrazić.

Albo wiedzę.
Do obu.marcinek napisał:
Do którego szczepu wtedy tak naprawdę należy?

Z obydwomamarcinek napisał:
Z którym się identyfikuje?

Zauważ że przykład dotyczył szczepu "przyszkolnego" i szczepu specjalnościowego. Zauważasz "niuans" ?
To akurat jest najmiej istotne. Nie pamietam jak to rozwiązywali ale chyba specjalnego "dramatu" to nie powodowało.marcinek napisał:
Z którym np na zlocie hufca czy obozie biwakuje, stawia się na apel itp.
Ależ tak jest we wszystkich drużynach pracujących systemem zastępowym.marcinek napisał:
A gdyby Twój harcerz należał do dwóch zastępów w drużynie, jak wyobrażasz sobie jego pracę i pracę zastępów? Może to nie to samo lecz można porównać. Przecież nie ma zakazu.
Taki mały teścik z metodyki, dlaczego część członków drużyny należy do dwóch zastępów ?

-
- Stały bywalec
- Kontakt:
A dlaczego pomijasz zastęp zastępowych ?marcinek napisał:
Ta ironia jest tu akurat nie na miejscu bowiem nie chodzi mi o zastę zastępowych. Czy u Ciebie w drużynie harcerze należą do dwóch zastępów których zastępowi noszą sznury brązowe? Czy mają dwóch zastępowych nie licząc drużynowego- zastępowego zastępu zastępowych?
A jeżeli nie chodzi Ci o zastęp zastępowych to według jakiej metodyki wy pracujecie??
Napisz kto u Ciebie wchodzi w skład ZZ ?
Albo może najpierw napisz do mnie na priv:
dokumenty@zhp.pl
bo zbaczamy z tematu wątku.
Jak uzgodnimy "protokół rozbieżnosci"
to założymy nowy watek, np. na innym forum,
albo rozwiniemy któryś z już istniejących wątków dot. systemu zastępowego.
nowoczesne kuchnie warszawa