KURS SPADOCHRONOWY - OGŁOSZENIE
-
- Stały bywalec
- Hufiec:
- Chorągiew:
- Kontakt:
2. HARCERSKI KURS SPADOCHRONOWY "BŁęKITNE NIEBO"
Kielce 24-28.08.2005.
W imieniu Sekcji Spadochronowej Aeroklubu Kieleckiego i własnym zapraszam serdecznie na Kurs Spadochronowy w Kielcach!!!
Po ostatnim Harcerskim Kursie Spadochronowym „Orły Spadają z nieba” dofinansowanym z Funduszu Grantowego ZHP im. Michała Grażyńskiego zaistniała potrzeba organizowania kolejnych szkoleń dla członków naszej organizacji.
Jako koordynator pierwszego kursu i członek Sekcji Spadochronowej zapraszam Cię do udziału w kolejnym szkoleniu na Lotnisku w Masłowie. Gwarantuję wspaniałą przygodę w harcerskim i lotniczym towarzystwie oraz wysoką jakość zajęć ze specjalnością lotniczą i obronną.
Czuwaj! Do zobaczenia na lotnisku!
hm. Marek Jedynak
KURSOWE INFORMACJE
Termin: 24-28 sierpnia 2005 r.
Miejsce: Aeroklub Kielecki, Lotnisko Masłów, 26-001 Masłów, województwo świętokrzyskie; Telefon: (041) 311-08-93, tel/fax. (041) 311-07-06; aparat publiczny (041) 801-19-12.
Położenie lotniska: 050o53'48.55''N 020o43'53.62''E
Forma szkolenia: Szkolenie otwarte także dla osób nie należących do ZHP!!! Możesz w ten sposób zabrać ze sobą swych przyjaciół, a może przyszłych członków Twojej Drużyny…
Warunki uczestnictwa:
>Minimum 16 lat (rocznikowo)
>Zgoda rodziców (opiekunów) dla niepełnoletnich
>Badania lotniczo-lekarskie (z chwilą zgłoszenia skierujemy Cię do orzecznika w Przychodni Lotniczo-Lekarskiej najbliższej Twojemu miejscu zamieszkania; termin badań i szczegóły ustalisz indywidualnie z lekarzem)
>Wpłata zaliczki na poczet Kursu w chwili zgłoszenia (przepadnie, gdy zrezygnujesz z własnej woli; oddana zostanie wyłącznie przy negatywnych wynikach badań!!!)
>Wpłata pozostałej kwoty wpisowego na Kurs do 21 sierpnia 2005 r.
>Ilość uczestników: 10 miejsc!!! W zgłoszeniach decyduje kolejność wpłat zaliczki!!!
Koszty uczestnictwa:
Szczegóły finansowe przekażę bęzpośrednio osobom zainteresowanym
Zgłoszenia i dodatkowe informacje:
Koordynator Kursu: Marek Jedynak, e-mail: marek_jedynak@o2.pl
POZDRAWIAM SERDECZNIE I DO ZOBACZENIA
POD BŁęKITNYM NIEBEM!!!
Kielce 24-28.08.2005.
W imieniu Sekcji Spadochronowej Aeroklubu Kieleckiego i własnym zapraszam serdecznie na Kurs Spadochronowy w Kielcach!!!
Po ostatnim Harcerskim Kursie Spadochronowym „Orły Spadają z nieba” dofinansowanym z Funduszu Grantowego ZHP im. Michała Grażyńskiego zaistniała potrzeba organizowania kolejnych szkoleń dla członków naszej organizacji.
Jako koordynator pierwszego kursu i członek Sekcji Spadochronowej zapraszam Cię do udziału w kolejnym szkoleniu na Lotnisku w Masłowie. Gwarantuję wspaniałą przygodę w harcerskim i lotniczym towarzystwie oraz wysoką jakość zajęć ze specjalnością lotniczą i obronną.
Czuwaj! Do zobaczenia na lotnisku!
hm. Marek Jedynak
KURSOWE INFORMACJE
Termin: 24-28 sierpnia 2005 r.
Miejsce: Aeroklub Kielecki, Lotnisko Masłów, 26-001 Masłów, województwo świętokrzyskie; Telefon: (041) 311-08-93, tel/fax. (041) 311-07-06; aparat publiczny (041) 801-19-12.
Położenie lotniska: 050o53'48.55''N 020o43'53.62''E
Forma szkolenia: Szkolenie otwarte także dla osób nie należących do ZHP!!! Możesz w ten sposób zabrać ze sobą swych przyjaciół, a może przyszłych członków Twojej Drużyny…
Warunki uczestnictwa:
>Minimum 16 lat (rocznikowo)
>Zgoda rodziców (opiekunów) dla niepełnoletnich
>Badania lotniczo-lekarskie (z chwilą zgłoszenia skierujemy Cię do orzecznika w Przychodni Lotniczo-Lekarskiej najbliższej Twojemu miejscu zamieszkania; termin badań i szczegóły ustalisz indywidualnie z lekarzem)
>Wpłata zaliczki na poczet Kursu w chwili zgłoszenia (przepadnie, gdy zrezygnujesz z własnej woli; oddana zostanie wyłącznie przy negatywnych wynikach badań!!!)
>Wpłata pozostałej kwoty wpisowego na Kurs do 21 sierpnia 2005 r.
>Ilość uczestników: 10 miejsc!!! W zgłoszeniach decyduje kolejność wpłat zaliczki!!!
Koszty uczestnictwa:
Szczegóły finansowe przekażę bęzpośrednio osobom zainteresowanym
Zgłoszenia i dodatkowe informacje:
Koordynator Kursu: Marek Jedynak, e-mail: marek_jedynak@o2.pl
POZDRAWIAM SERDECZNIE I DO ZOBACZENIA
POD BŁęKITNYM NIEBEM!!!
Ostatnio zmieniony 17 lip 2006, 10:50 przez Pelikan, łącznie zmieniany 1 raz.
hm. Marek Jedynak
Przewodniczący Kapituły Harcerskiego Znaku Spadochronowego GK ZHP
www.spadochroniarze.zhp.pl
--
Zainteresowanych "Ponurym" i "Nurtem" zapraszam na Wykus
www.ponury-nurt.blogspot.com
--
-
- Stały bywalec
- Hufiec:
- Chorągiew:
- Kontakt:
Widzę, że część z Was powróciła dopiero teraz z obozów, więc pozwolę sobie przypomnieć ciekawą propozycję...
I znów harcerze szkolą spadochroniarzy...
Historia lubi się powtarzać
Dodam jeszcze, że strasznie żałuję niedokończonego szkolenia paralotniowego, które przygotowywał dh hm. Czesław Przybytek
Może w przyszłym roku znów w woj. świętokrzyskim zacznie się latanie i nie tylko będą to spadochrony (Kielce), ale także i paralotnie (Pińczów). Jak ktoś się uprze to można też potrenować na szybowcach.
Na razie to tylko "głośne mysli", ale może SAS lub SODA 2006 dla lotników odbędzie się w Kielcach?...
I znów harcerze szkolą spadochroniarzy...
Historia lubi się powtarzać

Dodam jeszcze, że strasznie żałuję niedokończonego szkolenia paralotniowego, które przygotowywał dh hm. Czesław Przybytek

Może w przyszłym roku znów w woj. świętokrzyskim zacznie się latanie i nie tylko będą to spadochrony (Kielce), ale także i paralotnie (Pińczów). Jak ktoś się uprze to można też potrenować na szybowcach.
Na razie to tylko "głośne mysli", ale może SAS lub SODA 2006 dla lotników odbędzie się w Kielcach?...
hm. Marek Jedynak
--
--
-
- Stały bywalec
- imię i nazwisko: Czesław Przybytek
- stopień instruktorski: hm
- stopień harcerski: HR
- Hufiec: Kraków-Krowodrza
- Chorągiew: Krakowska
- organizacja: ZHP
- Kontakt:
Albo w "trójkacie": Kielce, Pińczów, KrakówPelikan napisał:

Wtedy mogłoby objąć: spadochrony, paralotnie, szybowce, modelarstwo lotnicze i kosmiczne, baloniarstwo.
Oraz kursy harcerskiej kadry lotniczej (I i II st.)
-
- Stały bywalec
- Hufiec:
- Chorągiew:
- Kontakt:
a ja przestałem się czasem przejmować harcerską bracią (niezorganizowani o dziwo!) i jeżdzę sam do aeroklubu. tam jest rownie wspaniala ekipa, z którą skaczemy.stacha napisał:Bo latac trzeba a z kim nie ma:)
kto tak naprawdę chce skakać nie szuka powodów, które by mu w tym nie pozwoliły. w sobotę był deszcz, ale w niedzielę z samego rana piękne cumulusy, śniadanie w biegu i wyrobiłem się na 3 x 1200 m ze swobodnym spadaniem

hm. Marek Jedynak
--
--
I tak trzymać! Bo niestety jest to przykre, że gdy trzeba w towarzystwie zabłysnąć, to każdy chętnie obwiesza się symbolami spadochronów, szachownic, skrzydeł itp. A skacze i lata garstka... Mocnych ludzi w gębie to mamy mnóstwo - ale tylko tu na tym forum obecni są godni szacunku, jako Ci którzy na prawdę coś robią. Jeszcze raz powtórzę - tak trzymać chłopaki!
hm. Tomasz Nowak HR
Wydział Specjalności GK ZHP
Wydział Specjalności GK ZHP
-
- Stały bywalec
- Kontakt:
Niestety, w tym "temacie" jest "posucha".scyzoryk napisał:
mam pytanie moze znacie jakies fajne strony o skoczkach spadochronowych w zhp ????
Wg poprzedniego regulaminu sprawności ZHP , taka sprawność istniała.scyzoryk napisał:
a czy sprawnosc komandosa to sprawnosc zhp czy zhr ?????
nigdzie nie moge znalezdz jak ona ywglada mzoe pomorzecie:)::):)
Teraz nie ma jej oficjalnie, ale możesz zwrócić się do szefostwa tzw. drużyn obronnych,
bo to jest ich "działka".
-
- Stały bywalec
- Hufiec:
- Chorągiew:
- Kontakt:
W temacie stron jest posucha, ale każdy wie, że jak chce skakać, to jest gdzie...
Mój szczep szkoli się w Aeroklubie Kieleckim. A skoro już mówię, że mój... Nie tylko mój, bo skorzystali z naszego miejsca i naszej pomocy harcerze z Krakowa, Warszawy, Szczecina, Polic, Ostrowca Świętokrzyskiego i Staszowa.
Jutro jadę na skoki póki pogoda ładna. A "liniarzy" (czyt: nowych skoczków) zapraszam już na wiosnę. Chyba, że się ktoś odezwie na linii prywatnej to podeślę szczegóły związane z warunkami skoków, coby do wiosny się przygotować...
===============================================================================
:D:D Dziękujemy Ci druhu Tomaszu!!!
:D:D
Mój szczep szkoli się w Aeroklubie Kieleckim. A skoro już mówię, że mój... Nie tylko mój, bo skorzystali z naszego miejsca i naszej pomocy harcerze z Krakowa, Warszawy, Szczecina, Polic, Ostrowca Świętokrzyskiego i Staszowa.
Jutro jadę na skoki póki pogoda ładna. A "liniarzy" (czyt: nowych skoczków) zapraszam już na wiosnę. Chyba, że się ktoś odezwie na linii prywatnej to podeślę szczegóły związane z warunkami skoków, coby do wiosny się przygotować...
===============================================================================
No, no, no!!! Dawno nie gadałem o lotnictwie/spadochroniarstwie na forum, a tu taka pochwała na nas czekała i to od samego szefa Wydziału. Aż urosłem z wrażeniat.m.nowak napisał:tak trzymać chłopaki!

hm. Marek Jedynak
--
--
-
- Stały bywalec
- Hufiec:
- Chorągiew:
- Kontakt:
Alo, Alo! Tu drużyny obronne!
Nie ma obecnie żadnych sprawności dla drużyn obronnych. Chyba szukałeś w starych regulaminach, gdzie rzeczywiście takowa występowała.
Możesz jednak sam takową wymyśleć w drużynie i zatwierdzić. Szczegóły w regulaminach sprawności. A wygląd sprawności "Komandos"... był to sobie spadochron ze skrzyżowanymi na nim błyskawicami. O ile mnie pamięć nie zawodzi. Zamiast jednak marnować czas na zdobywanie "Komandosa" i innych wybitnych sprawności, zapraszam na kurs spadochronowy, bo kto ma odane skoki może dostać Harcerski Znak Spadochronowy bez zdobywania tych sprawności.
Regulamin HZS niebawem zostanie zaktualizowany
Nie ma obecnie żadnych sprawności dla drużyn obronnych. Chyba szukałeś w starych regulaminach, gdzie rzeczywiście takowa występowała.
Możesz jednak sam takową wymyśleć w drużynie i zatwierdzić. Szczegóły w regulaminach sprawności. A wygląd sprawności "Komandos"... był to sobie spadochron ze skrzyżowanymi na nim błyskawicami. O ile mnie pamięć nie zawodzi. Zamiast jednak marnować czas na zdobywanie "Komandosa" i innych wybitnych sprawności, zapraszam na kurs spadochronowy, bo kto ma odane skoki może dostać Harcerski Znak Spadochronowy bez zdobywania tych sprawności.

hm. Marek Jedynak
--
--
-
- Stały bywalec
- Kontakt:
Nie błyskawice a strzały.Pelikan napisał:
A wygląd sprawności "Komandos"... był to sobie spadochron ze skrzyżowanymi na nim błyskawicami. O ile mnie pamięć nie zawodzi.
Oooooo ! Czyżbym czegoś nie wiedział ?Pelikan napisał:

Kto i na czyj wniosek miałby to:
http://www.lotnictwo.specjalnosci.zhp.p ... ,0002,0002
zaktualizować. I w jaki zakresie ?
-
- Stały bywalec
- Hufiec:
- Chorągiew:
- Kontakt:
Tak, tak. Strzały. Wiedziałem, że coś nie tak z tą moja pamięcią...
A co do regulaminu HZS... Zmieniły sie metody szkolenia. Prócz tradycyjnej Basic, jest jeszcze AFF (z 4000 metrów z 2 isntruktorami po bokach). Nowa technika daje po 2-3 skokach tyle umiejętności co po 2 sezonach tradycyjnych skoków, więc czas na pójście do przodu.
A słowa o zmianach w regulaminie pochodzą od samego z-cy komendanta COL GK ZHP dh. hm. T. Nowaka. Do projektu zmian jeszcze ręki nie przykładałem, ale wydaje mi się, że kilka rzeczy wartych jest znowelizowania i uaktualnienia.
A co do regulaminu HZS... Zmieniły sie metody szkolenia. Prócz tradycyjnej Basic, jest jeszcze AFF (z 4000 metrów z 2 isntruktorami po bokach). Nowa technika daje po 2-3 skokach tyle umiejętności co po 2 sezonach tradycyjnych skoków, więc czas na pójście do przodu.
A słowa o zmianach w regulaminie pochodzą od samego z-cy komendanta COL GK ZHP dh. hm. T. Nowaka. Do projektu zmian jeszcze ręki nie przykładałem, ale wydaje mi się, że kilka rzeczy wartych jest znowelizowania i uaktualnienia.
hm. Marek Jedynak
--
--
nowoczesne kuchnie warszawa