--
hm. Anna Filipow
Mnie też sie pomysł podoba - do rozważenia jeszcze pozostaje kwestia szczegółowych powiązań między absolutorium personalnym i dla całej komendy. No i co za tym idzie - konsekwencji takowych.dokumenty napisał:
Przydałby sie przy tym jeszcze jeden mechanizm.
Aby w przypadku usuniecia za pomocą "absolutorium personalnego"
ponad połowy składu komendy, od poczatku kadencji,
oznaczało to wówczas brak absolutorium dla całej komendy.
Bo inaczej to bedzie to promowanie relacji w komendzie
że "każdy sobie rzepkę skrobie".
Bo władzą nie są poszczególni członkowie
lecz jako całość odpowiadają za podjęte uchwały
(lub ich brak) danej komendy.
Czy to oznacza, że chcemy aby zjazd określił, że chce wybrać do komendy komendanta, skarbnika, 2 zastępców, trzech namiestników, szefa ZKK i KSI a potem zaczął szukać ludzi na te funkcje?AniaFi napisała:
- wybór na funkcje odbywał się wg kompetencji (czyli w powiązaniu z opisami zadań i profilami poszukiwanych osób)
Wydaje mi się, że w kwestii polityki kadrowej jest sporo do zrobienia/nadrobienia. Kiedy mojemu komendantowi wspominam o polityce kadrowej to mu się to kojarzy socjalistycznie a poza tym jak on może coś planować jeśli dziś ma jakiegoś instruktora a jutro już nie:??|AniaFi napisała:
2. Wdrożenie modelu prowadzenia polityki kadrowej (długofalowych, przemyślanych działań w pracy z kadrą) na wszystkich szczeblach organizacji tak aby
- w każdej komendzie była osoba odpowiedzialna za politykę kadrową
- każdy hufiec i chorągiew przyjął i wdrożył program pracy z kadrą będący sposobem realizacji długofalowej polityki kadrowej (pozyskiwania, motywowania, rozwoju przez funkcje, oceniania, rozwoju w ramach stopni instruktorskich, pracy z opiekunami prób), a czynną rolę w jej realizacji pełniły zespół kształcenia i KSI
Z tego wynika, że proponuje się, żeby program pracy z kadrą był przyjmowany przez zjazdy a nie przez komendy. Czy praca z kadrą nie wynika ze statutowego obowiązku komend - budowania wspólnoty instruktorskiej? Czy zjazd hufca = kadra hufca może sama ustalać jak komenda ma z nią pracować?jeżeli chodzi o program pracy z kadrą to w zależności od tego co ma być w materiale dotyczącym programu rozwoju hufca, to program pracy z kadrą jest albo częścią składową lub uzupełnieniem przyjętym jako osobny dokument