Sikor – na jakiej podstawie prawnej tak twierdzisz? Pokaż mi zapis statutu, to będzie po sprawie.
Tomek – skreślenie jest rodzajem sankcji (choć nie jest ujęte w wykazie kar) za niewypełnienie obowiązków członkowskich (w tym niepłacenie składek), co jasno opisuje Statut ZHP. Wydaje mi się, że nie załapałeś o co mi chodzi. Ja odniosłem wrażenie, że przepisy nasze są nieprecyzyjne w tym punkcie, bo Statut ZHP wyraźnie mówi o procedurze starania się o ponowne członkostwo przez osoby wykluczone, ale nie zawiera w swej treści nic o takiej procedurze dla osób skreślonych z listy członków ZHP. I tu byłbym wdzięczny za wskazanie podstawy prawnej dla zapisów cytowanej uchwały RN. Bo o ile § 27 ust. 7 Statutu ZHP daje RN prawo do opisu procedur dla wykluczonych, to ja nie widzę w tym przepisie podstawy prawnej dla np. osób skreślonych z listy członków ZHP, a na ten zapis się RN w uchwale powołuje do wszystkich przypadków. Ale mogę się mylić, więc proszę o ew. oświecenie.
Czesiu – chyba się pomyliłeś pisząc o uchwale składkowej – Twój cytat pochodzi z uchwały RN o którą mi chodzi, czyli „Uchwały nr 20/XXXIII Rady Naczelnej ZHP z dnia 18 czerwca 2006 r. w sprawie zasad ponownego ubiegania się o członkostwo w ZHP”. Do cytowanych zapisów nie mam pretensji, a jedynie do podstawy prawnej tej uchwały w przypadku osób skreślonych z listy członków ZHP. Będę wdzięczny jeśli ktoś takową podstawę wskaże/wyjaśni mi to.
hm. Mateusz Cebula HR
Drużynowy 5. Dębickiej Drużyny Wędrowniczej "Sprzysiężeni" im. Dębickich Sybiraków
Komendant 7. Szczepu Drużyn Dębickich "Invicti" im. gen. Mariusza Zaruskiego
Komendant Hufca Dębica im. Dębickich Szarych Szeregów
Przewodniczący Rady
Chorągwi Podkarpackiej
instruktor
Wydziału Wędrowniczego GK ZHP