Stwierdzając, że powinien = musi dodano, według mnie, zupełnie nową treść do słowa "powinien", która nijak nie wynika, ze znaczenia tego słowa w języku potocznym.
Pozdrawiam.

Znaczy dla Ciebie to samo co to:musieć
1. «być zmuszonym do czegoś, nie mieć wyboru»
To mówimy innym językiem.powinien, powinna, powinno
1. «jest pożądane, konieczne, żeby ktoś coś zrobił, np. Powinien spłacić dług.»
Chodziło mi o sens, stąd cudzysłów w słowie "musi".sikor pisze:jeśli to:Znaczy dla Ciebie to samo co to:musieć
1. «być zmuszonym do czegoś, nie mieć wyboru»To mówimy innym językiem.powinien, powinna, powinno
1. «jest pożądane, konieczne, żeby ktoś coś zrobił, np. Powinien spłacić dług.»
Nasz język jest bogatszy niż myślisz. Otóż wiele RÓŻNYCH słów oznacza dokładnie te same rzeczy.Po to są to RÓŻNE słowa aby określały RÓŻNE rzeczy
I tu właśnie słownik - powinien ma jedno ze znaczeń - KONIECZNE - a takie określenie zostaje najczęściej uznane za właściwe w interpretacji zapisów prawnych (choć nie zawszeMusi to znaczy, że MUSI a powinien to znaczy, że generalnie POWINIEN ale są jakieś przypadki w których NIE MUSI.
Nie ukrywam że to ja swego czasu "zdeptałem" GK ZHP do tej "wykładni", po to by uporządkować chaos.powinien, powinna, powinno
1. jest pożądane, konieczne, żeby ktoś coś zrobił, np. Powinien spłacić dług
2. coś jest spodziewane, przewidywane, np. Powinien zaraz wrócić
3. jest wskazane, żeby jakaś osoba, rzecz lub jakieś wydarzenie spełniały określone warunki, np. Zupa powinna być gorąca
Ależ w pełni się z tym zgadzam. Oczywiście, że bliżej mu do musi niż do może. Tyle, że bliżej nie znaczy, że to to samo. Ja ze swojego stanowiska zapewniam, że z Katowic jest znacznie bliżej do Sosnowca niż do Warszawy. Ale jak ktoś powie w Katowicach, że Sosnowiec=Katowice....ArkadyT pisze:..."Ze stanowiska językoznawczego mogę tylko powiedzieć, że słowo powinien ma wiele znaczeń, ale użyte w przepisach prawnych jest o wiele bliższe znaczeniowo słowu musi niż słowu może."...
Pozdrawiam