pomocy!!!!!!!!!!!!!!!!!!
-
- Nowicjusz
- Hufiec:
- Chorągiew:
-
- Nowicjusz
- Hufiec:
- Chorągiew:
a gdzie dokładnie bo nieznam tej szkoły(np.przed szkołą, itp.
podasz mi stronke tej DRUŻYNY HARCEREK która spotyka sie o 10 sobotę
a co druzyny starocharcerskiej to sie pytam bo za rok bede miala 13 lat, a wiec gdzie w hufcu jest jakas drużna SH bo nie znalazłam
poza tym na WWW szepu przeczytałam że macie rajd pieczonego ziemniaka
podasz mi stronke tej DRUŻYNY HARCEREK która spotyka sie o 10 sobotę
a co druzyny starocharcerskiej to sie pytam bo za rok bede miala 13 lat, a wiec gdzie w hufcu jest jakas drużna SH bo nie znalazłam
poza tym na WWW szepu przeczytałam że macie rajd pieczonego ziemniaka
-
- Stały bywalec
- Hufiec:
- Chorągiew:
IMO to zdanie może wzbudzić dość duże kontrowersje. Żeby nie off-topować założyłem wątek:lobo pisze:W planach jest samodzielny pluton SH...
http://forum.zhp.pl/viewtopic.php?pid=64050#p64050
Polecam zwłaszcza autorowi powyższego cytatu.
Pozdrawiam
orcus
.: Linux is like a wigwam - no gates, no windows and Apache inside :.
orcus
.: Linux is like a wigwam - no gates, no windows and Apache inside :.
-
- Nowicjusz
- Hufiec:
- Chorągiew:
-
- Użytkownik
- Hufiec:
- Chorągiew:
- Kontakt:
Się zgodzę z przedmówcami 
Chyba generalnie w ZHR nie ma oficjalnego wymogu, żeby harcerz był katolikiem (acz głowy, ręki ani niczego innego sobie nie dam za to uciąć
), ale mimo to sporo działań powiązanych jest w jakiś sposób z kościołem. Ewentualnie możesz jeszcze na ten temat pogadać z druzynowym/drużynową i spytać się jego co na ten temat myśli i jak on(a) to widzi... Znam sytuację, kiedy drużynowa się nie zgodziła, żeby osoba innego wyznania była w jej drużynie - chyba uznała, że praca druzyny jest zbyt zwiazana z religią katolicką, żeby to miało jakiś sens...
Tak samo w wymaganiach na stopnie pojawiają się punkty związane z religią katolicką...
Dlatego wydaje mi się, że lepszą opcją dla Ciebie będzie ZHP - no ale rozważ to jeszcze
Bo rozumiem, że zaczęłaś chodzić na zbiórki drużyny należącej do ZHR, tak?

Chyba generalnie w ZHR nie ma oficjalnego wymogu, żeby harcerz był katolikiem (acz głowy, ręki ani niczego innego sobie nie dam za to uciąć

Tak samo w wymaganiach na stopnie pojawiają się punkty związane z religią katolicką...
Dlatego wydaje mi się, że lepszą opcją dla Ciebie będzie ZHP - no ale rozważ to jeszcze

HO Joanna Stefańska
drużynowa 307 WGZ "Akademia Pana Kleksa"
-
- Stały bywalec
- imię i nazwisko: Czesław Przybytek
- stopień instruktorski: hm
- stopień harcerski: HR
- Hufiec: Kraków-Krowodrza
- Chorągiew: Krakowska
- organizacja: ZHP
- Kontakt:
Wbrew pozorom jest to możliwe także w ZHP (co prawda nie może tego powiedzeć wprost ale praktycznie moze tak zrobić).jstefanska pisze:Znam sytuację, kiedy drużynowa się nie zgodziła, żeby osoba innego wyznania była w jej drużynie - chyba uznała, że praca druzyny jest zbyt zwiazana z religią katolicką, żeby to miało jakiś sens...
-
- Użytkownik
- Hufiec:
- Chorągiew:
- Kontakt:
Może i jest możliwe - nie przeczę
acz z taką sytuacją się jeszcze nie spotkałam... Zresztą nie wiem czy w ZHP są drużyny na tyle "katolickie", żeby to komuś przeszkadzało... Natomiast wydaje mi się - powtarzam: wydaje mi się (bo na tyle nie znam metodyki oraz charakteru ZHR, żeby wypowiadać się ze 100% pewnością), że w ZHR wychowanie katolickie jest dość mocno zakorzenione i stanowi jakiś element w pracy drużyny. Jasne, wszystko zależy od drużynowego - jeden będzie kładł na to większy nacisk, inny mniejszy... i być może w wielu drużynach ZHR bycie "nie-katolikiem" nie będzie przeszkodą - dlatego warto porozmawiać z drużynowym.

HO Joanna Stefańska
-
- Użytkownik
- Hufiec:
- Chorągiew:
-
- Nowicjusz
- Hufiec:
- Chorągiew:
nie, nie zaczełam chodzic na te zbiórki, bo sie nie zdecydowałam
ale chyba macie rację,blisko szkoły jest kościół katolicki
a poza tymna naszej stonce o Komorowie przeczytałam że harcerze z naszej drużyny biorą udzial w świętach kościelnych,mszach.....itp.
ale do druzyny zhp mam blisko,1 stacja wkd-ką
ale chyba macie rację,blisko szkoły jest kościół katolicki
a poza tymna naszej stonce o Komorowie przeczytałam że harcerze z naszej drużyny biorą udzial w świętach kościelnych,mszach.....itp.
ale do druzyny zhp mam blisko,1 stacja wkd-ką
-
- Użytkownik
- Hufiec:
- Chorągiew:
- Kontakt:
No to wydaje mi się, że jeśli na zbiórki chodzić nie zaczęłaś, jeszcze się nie "wkręciłaś" w tę drużynę
to chyba lepsza dla Ciebie będzie drużyna w ZHP.
A co do tego, że instruktor ZHR musi być Chrześcijaninem - też tak kiedyś myślałam, ale rozmawiałam o tym z ludźmi z ZHR i twierdzą, że nie ma takiego wymogu... A już tym bardziej dla zwykłych uczestników - no, ale mimo wszystko ZHR przeważnie działa w mniejszym lub większym stopniu w powiązaniu z Kościołem...

A co do tego, że instruktor ZHR musi być Chrześcijaninem - też tak kiedyś myślałam, ale rozmawiałam o tym z ludźmi z ZHR i twierdzą, że nie ma takiego wymogu... A już tym bardziej dla zwykłych uczestników - no, ale mimo wszystko ZHR przeważnie działa w mniejszym lub większym stopniu w powiązaniu z Kościołem...
HO Joanna Stefańska
nowoczesne kuchnie warszawa