Szczepowy ??
-
- Stały bywalec
- Hufiec:
- Chorągiew:
- Kontakt:
Dokładnie tak. Meldowanie "po stopniu" pojawiło się równolegle z hspsem. Wtedy był to jeden ze sposobów zbliżenia z Wojskiem, co paradoksalnie ratowało ZHP przed zmarginalizowaniem w ramach federacji szmp/socjalistycznych związków młodzieży polskiej - sic !/ do szkół podstawowych. O dziwo takiemu rozwiązaniu /skautowego problemu / sprzeciwili się.....wojskowi. To ciekawy moment historii wart przebadania. I dodatkowo, dlaczego "nie przeszła" zmiana nazwy ZHP na....SZHP. /paskudne, wszyscy wiedzą o co chodzi z tym S/ . Pamiętam, gdy na kolejnym "zjeździe" jakaś nawiedzona lewicowo "druhna" zaczęła swój występ na trybunie od "S........ Związek Harcerstwa Polskiego" i nie chodziło jej o charakter organizacji a o nową nazwę w ramach Federacji wzorem ZSP i ZMW. Nawet w większości "dobierani" delegaci....zdębieli i zrobił się autentyczny ...skandal, chyba ku niemałemu zaskoczeniu "władzy"!.
Komendanci mają rodowód "wprost" z OHPL. Po prostu taką nomenklaturę wprowadzono w tej "organizacji". Do 1949 r. nie znam żadnych przypadków "komendantów". Byli szczepowi i hufcowi. Znam tylko jeden , nietypowy przypadek - komendanta hufców miejskich w Krakowie w latach 30 -tych. Oczywiście nie tyczy to wspomnianych wcześniej komendantów Chorągwi i Naczelników, ale ta tradycja sięga Sokoła.
Komendanci mają rodowód "wprost" z OHPL. Po prostu taką nomenklaturę wprowadzono w tej "organizacji". Do 1949 r. nie znam żadnych przypadków "komendantów". Byli szczepowi i hufcowi. Znam tylko jeden , nietypowy przypadek - komendanta hufców miejskich w Krakowie w latach 30 -tych. Oczywiście nie tyczy to wspomnianych wcześniej komendantów Chorągwi i Naczelników, ale ta tradycja sięga Sokoła.
Ostatnio zmieniony 06 paź 2006, 10:54 przez StaryWilk, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Nowicjusz
- Hufiec:
- Chorągiew:
- Kontakt:
Dziękuję za inf. będzie trzeba "wyprostować" ludzi w naszym szczepie.....do tej pory panuje zasada "stopień do stopnia, funkcja do funkcji..."...19kldh pisze:"Odwieczną" harcerską zasadą jest meldowanie "po funkcji".
Tomasz Bukała ćw.
Szczep 6TDH "Knieja" im. Szarych Szeregów w Tarnobrzegu
Hufiec Tarnobrzeg
<KPW>
Szczep 6TDH "Knieja" im. Szarych Szeregów w Tarnobrzegu
Hufiec Tarnobrzeg
<KPW>
-
- Stały bywalec
- Hufiec:
- Chorągiew:
- Kontakt:
Jak chcesz prostować, to jednak radziłbym zajrzeć do obowiązujących regulaminów. Tradycja tradycją, a regulamin funkcjonujący regulaminem.
Spiesz się powoli
Spiesz się powoli

hm. Marek Jedynak
Przewodniczący Kapituły Harcerskiego Znaku Spadochronowego GK ZHP
www.spadochroniarze.zhp.pl
--
Zainteresowanych "Ponurym" i "Nurtem" zapraszam na Wykus
www.ponury-nurt.blogspot.com
Przewodniczący Kapituły Harcerskiego Znaku Spadochronowego GK ZHP
www.spadochroniarze.zhp.pl
--
Zainteresowanych "Ponurym" i "Nurtem" zapraszam na Wykus
www.ponury-nurt.blogspot.com
-
- Stały bywalec
- imię i nazwisko: Czesław Przybytek
- stopień instruktorski: hm
- stopień harcerski: HR
- Hufiec: Kraków-Krowodrza
- Chorągiew: Krakowska
- organizacja: ZHP
- Kontakt:
Regulamin ?
Ha ! Gdy to było takie proste...
Przykład ?
http://dokumenty.zhp.pl/org/download_6/04010001.rtf
Ha ! Gdy to było takie proste...
Przykład ?
http://dokumenty.zhp.pl/org/download_6/04010001.rtf
Widzisz jaki bałagan ?3. Przedstawianie się
Harcerz, przedstawiając się przełożonemu lub starszemu stopniem, podaje swoją funkcję, stopień, imię, nazwisko i przydział służbowy, np. „Druhu harcmistrzu, zastępowy 105 Drużyny imienia Alka Dawidowskiego, wywiadowca Jan Kowalski".
Przedstawiamy się:
– podchodząc do przełożonego lub starszego stopniem, który nas nie zna;
– po komendzie podanej w naszym kierunku "Druh?".
Podajemy pełnioną funkcję, stopień, imię, nazwisko i przydział służbowy (jednostkę organizacyjną niższego szczebla od tej, którą reprezentuje przełożony).
Przykłady:
- przedstawiamy się druhowi naczelnikowi – „Drużynowy 100 DH hm R. R., Chorągiew Gdańska";
- przedstawimy się komendantowi hufca – „Zastępowa trop. L. W., 23 KDH".
4. Meldowanie się
Harcerz instruktor na wezwanie przełożonego melduje się podchodząc do niego, stając w
postawie zasadniczej i mówiąc: „Druhu harcmistrzu, wywiadowca Jan Kowalski" lub „Druhu Naczelniku, drużynowy Jan Kowalski".
Meldunek składa również harcerz przełożonemu po wykonaniu rozkazu (zadania) zgodnie
z zasadami musztry.
(..............)
3.3. Meldowanie
Meldowanie jest to zwięzłe sprawozdanie z przebiegu czynności lub celu przybycia: "Druhu... (funkcja lub stopień oraz nazwisko meldującego), melduję drużynę X (czynność lub cel), stan Y".
Przełożonemu podajemy swoją funkcję, a starszemu swój stopień.
OBJAŚNIENIA – MELDOWANIE
Meldowanie polega na złożeniu zwięzłego sprawozdania z przebiegu wykonywanej czynności danej jednostki harcerskiej, czynności własnej lub celu przybycia.
Meldunek powinien być składany zgodnie z zasadą - minimum słów, maksimum treści.
Przykłady:
„Druhu komendancie, drużynowy T. K. melduje 15 GDH podczas biegu harcerskiego";
„Druhu harcmistrzu, wędr. M. U. melduje swoje przybycie";
„Druhu instruktorze, zastępowy K.G. melduje zastęp „Wilki" 94 WDH na apelu, stan 8".
Kiedy nie jest możliwe rozpoznanie funkcji (w pierwszej kolejności) bądź stopnia przyjmującego meldunek, zwracamy się „Druhu instruktorze, ...".
Podczas meldowania przełożonemu, który zna meldującego, można złożyć meldunek bez podawania swojej funkcji, stopnia, nazwiska, np. „Druhu drużynowy, melduję patrol 33 BDH gotowy do zajęć, stan 6".
Meldunek można poprzedzić harcerskim pozdrowieniem „Czuwaj".
Ostatnio zmieniony 06 paź 2006, 11:50 przez 19kldh, łącznie zmieniany 1 raz.
A ja wracajac do postów powyżej chciałbym napisać że cały czas używam pieczątki Szczepowy IVŚSzH "Żagiew" Wszyscy mówią do mnie druhu Szczepowy i szczęśliwy jestem z tego powodu. No, jeśli jest potrzeba to przełknę druhu komendancie, ale kadra z którą jestem blisko zazwyczaj mówi po prostu... szczepcio.... 

Taaaa , jeszcze większy koper jest jak meldujemy się komuś "stopień do stopnia" a ten ktoś , co odbiera meldunek jest bez stopniaStaryWilk pisze:Ładny bigos.

Ostatnio zmieniony 14 paź 2006, 21:44 przez dono, łącznie zmieniany 1 raz.
<KPW>
"Przed Nami jasnych godzin noc i moc młodzieńczych cnót
Przy innym ogniu , w inną noc , do zobaczenia znów..."
"Przed Nami jasnych godzin noc i moc młodzieńczych cnót
Przy innym ogniu , w inną noc , do zobaczenia znów..."
-
- Starszy użytkownik
- Hufiec:
- Chorągiew:
- Kontakt:
hehe.... sikor i pseudo "szczepcio"
....
Chyba bym tego nie przeżyła:D...

Chyba bym tego nie przeżyła:D...

Ostatnio zmieniony 14 paź 2006, 15:50 przez endrea, łącznie zmieniany 1 raz.
phm. Izabela Staszczyszyn HR
Drużynowa 20 Drużyny Harcerzy Leśnych "Czarny Wilk" ^-^
III Szczep Harcerski "Leśni"
www.lesni.pl || www.kpw.org.pl || www.haer.org
Drużynowa 20 Drużyny Harcerzy Leśnych "Czarny Wilk" ^-^
III Szczep Harcerski "Leśni"
www.lesni.pl || www.kpw.org.pl || www.haer.org
-
- Stały bywalec
- Hufiec:
- Chorągiew:
A jak jest się na ośrodku wodnym to się do szefa mówi "Druhu Komandorze" 

pwd. Michał Pesz HO
Żeglarski Krąg Akademicki
Harcerski Ośrodek Wodny STANICA
"Życie jest o wiele bardziej skomplikowane niż belka swobodnie podparta" dr hab. inż. R. K.
Żeglarski Krąg Akademicki
Harcerski Ośrodek Wodny STANICA
"Życie jest o wiele bardziej skomplikowane niż belka swobodnie podparta" dr hab. inż. R. K.
Osobiście nie lubię i nigdy nie lubiłem określenia "szczepowy", tak jak i "hufcowy". Nie widzę takżę niczego złego, gdy drużynowi z mojego szczepu zwracają się do mnie druhu komendancie, gdy ja do każdego z nich zwracam się per druhu (-no) drużynowy (-owa), oczywiście tylko w "oficjalnych rozmowach".

Ostatnio zmieniony 15 paź 2006, 18:49 przez KubaM, łącznie zmieniany 1 raz.
"Ruch rodzi organizację, organizacja się rozrasta, kostnieje, tłamsi Ruch... Ruch porzuca organizację!"
-
- Stały bywalec
- Hufiec:
- Chorągiew:
- Kontakt:
Co prawda o gustach /i gusłach/ się nie dyskutuje, ale powiedz, skoro nie lubisz tych tradycyjnych "...owy", to czemu lubisz "drużynowy", a nie np. "komendant drużyny" ? Językowo byłoby super prawidłowo. Gwoli prawdy historycznej, w czasach "komendantów OHPL" drużynowy zwał się "przewodnik drużyny" .
-
- Starszy użytkownik
- Hufiec:
- Chorągiew:
- Kontakt:
Coś chyba za późno mnie oświeciło… bo ja całe Zycie myślałem inaczej… bo w instrukcji było napisane zawsze wyraźnie: komendant szczepu, a wszyscy w koło mówili druhno szczepowo… druhna szczepowa… etc. Więc w swoim szczepie postanowiłem być posłuszny instrukcji a tu trach bach … na szczęście świeża ta rana więc się jeszcze da naprawić….
A tak swoją drogą, kiedy w planach mamy nową instrukcję o działaniu szczepów z dalej panującym tam komendantem może warto postarać się by on z tej instrukcji znikną na korzyść szczepowego…
By nie takich wpadek jak u mnie nie było więcej w Związku…
A tak swoją drogą, kiedy w planach mamy nową instrukcję o działaniu szczepów z dalej panującym tam komendantem może warto postarać się by on z tej instrukcji znikną na korzyść szczepowego…
By nie takich wpadek jak u mnie nie było więcej w Związku…
"jeśli zobaczysz iskrę w oczach zucha, dokonaj wszelkich starań by nie zagasła lecz stała się wędrownicza watrą" /Michał Gławdel/
kl. phm skaut5
www.puszcza.net
www.drezdenko.zhp.pl
kl. phm skaut5
www.puszcza.net
www.drezdenko.zhp.pl
nowoczesne kuchnie warszawa