Systematyczny spadek liczebności ZHP
Jak wynika z danych działu badań i analiz w ZHP systematycznie ubywa członków. Zjawisko jest trwałe i ma spore rozmiary. Ciekaw jestem waszych waszego zdania na temat przyczyn owego spadku i możliwości powstrzymania tej tendencji.
[/quote]
"...wszak uścisk do którego wyciągam dłoń ogrzeje również i chłód twoich rąk..."
[/quote]
"...wszak uścisk do którego wyciągam dłoń ogrzeje również i chłód twoich rąk..."
Spodziewałem się przesunięcia tego wątku z dział "harcerskie ideały" do wątku ";Badania i analizy";, ale nie uważam tego za słuszne. Temat jego dotyczy bowiem nie tyle "technicznej strony"; badania i analizowania naszej liczebności, ale wniosków z wyników takiej działalności i wkracza w ten sposób jak najbardziej w zakres naszych idei, zasad i praktyki harcerskiej.
-
- Nowicjusz
- Hufiec:
- Chorągiew:
- Kontakt:
Patrząc na własne otoczenie stwierdzam, że podstawowym problemem jest fakt, iż szczytne ideały harcerskie się zdewaluowały. Harcerze pragną odejść teraz, gdy powiedzmy jeszcze w nie wieżą, niż rozstać się z ZHP, gdy ten przestanie istnieć ( wg badań rok 2012). 

pwd. Błażej Meller
96 PDW "Wataha" im gen. W. Andersa
Hufiec Poznań Nowe-miasto
im. Bolsława Chrobrego
96 PDW "Wataha" im gen. W. Andersa
Hufiec Poznań Nowe-miasto
im. Bolsława Chrobrego
Uważam, że przesunięcie tego wątku na forum WBiA jest jak najbardziej słuszne. W dziale Harcerskie Ideały posty dotyczyły by głównie sfery idei a nie faktycznych przyczyn spadku. Osoby pracujące w WBiA dysponują warsztatem, który pozwala obiektywnie weryfikować hipotezy, co chronie przed częstokroć pustym gdybaniem.
Osobiście uważam, iż na spadek w ZHP wpływ ma wiele czynników. Przede wszystkim niż demograficzny. Ogólny spadek aktywności polskiego społeczeństwa spowodowany transformacją ustrojową - w badanich prowadzonych przez CBOS w 2003 r. przyrost odnotowano jedynie w organizacjach ratowniczych aż o 1%
Choć wg badań Klon-jawor jest wzrost ilości organizacji w trzecim sektorze. Może i racja, ale są one bardzo małe liczebnie. Jak dla mnie zbyt duże rozdrobnienie. Brak więzi i jednolitych wartości w społeczeństwie.
Te czynniki mają bardzo duży wpływ na sytuację w ZHP. Jednym z ważniejszych jest brak więzi z ZHP. Osłabienie kadry, wprowadzanie zmian metodycznych, łączenie hufców.
Spodziewam się zaraz głosów, iż wprowadzone ostatnie zmiany mają poprawić sytuację ZHP. Owszem, lecz wpierw trzeba przejść przez etap burzenia starych sterotypów i świadomości. O efektach będzie można mówić dopiero za kilka lat. Z tego względu okres zmiany jest najtrudniejszym okresem, w którym dochodzi do wielu konfliktów, starć, klaryfikacji wartości. Sam proces budwania nowej świadomości, a co za tym idzie nowej tożsamości, jest procesem bardzo długotrwałym i skomplikowanym. Najłatwiej tworzyć (nową) tożsamość przez socjalizację, w okresie kiedy jednostka nie ma jeszcze tożsamości - arbitralnie wyznaczając granicę na ok. 14 rok życia. Tam moim zdaniem powinno byc skierowanych najwięcej działań, no i na kadrę rzecz jasna. Problemem pozostaje jeszcze program proponowany w ZHP. Pytaniem jest na ile on pokrywa się z wartościami współczesnej polskiej młodzieży?? Czy faktycznie jesteśmy w stanie zaspokoić ich potrzeby??
Powyższą wypowiedź należy traktować jako hipotezy, które domagają się weryfikacji
A i mam jeszcze jedną hipotezę. Uważam, iż harcerstwo jest doskonałym odbiciem aktualnego społeczeństwa. Także większość problemów musi być rozpatrywana bardzo szeroko, uwzględniając procesy zachodzące w społeczeństwie, a nie w oderwaniu od nich.
Osobiście uważam, iż na spadek w ZHP wpływ ma wiele czynników. Przede wszystkim niż demograficzny. Ogólny spadek aktywności polskiego społeczeństwa spowodowany transformacją ustrojową - w badanich prowadzonych przez CBOS w 2003 r. przyrost odnotowano jedynie w organizacjach ratowniczych aż o 1%

Te czynniki mają bardzo duży wpływ na sytuację w ZHP. Jednym z ważniejszych jest brak więzi z ZHP. Osłabienie kadry, wprowadzanie zmian metodycznych, łączenie hufców.
Spodziewam się zaraz głosów, iż wprowadzone ostatnie zmiany mają poprawić sytuację ZHP. Owszem, lecz wpierw trzeba przejść przez etap burzenia starych sterotypów i świadomości. O efektach będzie można mówić dopiero za kilka lat. Z tego względu okres zmiany jest najtrudniejszym okresem, w którym dochodzi do wielu konfliktów, starć, klaryfikacji wartości. Sam proces budwania nowej świadomości, a co za tym idzie nowej tożsamości, jest procesem bardzo długotrwałym i skomplikowanym. Najłatwiej tworzyć (nową) tożsamość przez socjalizację, w okresie kiedy jednostka nie ma jeszcze tożsamości - arbitralnie wyznaczając granicę na ok. 14 rok życia. Tam moim zdaniem powinno byc skierowanych najwięcej działań, no i na kadrę rzecz jasna. Problemem pozostaje jeszcze program proponowany w ZHP. Pytaniem jest na ile on pokrywa się z wartościami współczesnej polskiej młodzieży?? Czy faktycznie jesteśmy w stanie zaspokoić ich potrzeby??
Powyższą wypowiedź należy traktować jako hipotezy, które domagają się weryfikacji

A i mam jeszcze jedną hipotezę. Uważam, iż harcerstwo jest doskonałym odbiciem aktualnego społeczeństwa. Także większość problemów musi być rozpatrywana bardzo szeroko, uwzględniając procesy zachodzące w społeczeństwie, a nie w oderwaniu od nich.
Wydział Badań i Analiz GK ZHP .. a niedługo będą zmiany 

Aż mi sie przykro zrobilo, jak przeczytalem ze bedziemy istniec wg badan tylko do 2012r :~(
Ale z drugiej strony to chyba troszke prawidlowosci w tym jest. Zawsze uwazalem iz ZHP po 1990r. bylo organizacja dla ludzi ktorzy chcieli byc w ZHP, nie jako dla wybrancow, dla prawdziwych patriotow i ludzi, ktorzy zwiazali sie z idealami...
Te wartosci ktore proponujemy od zawsze nie sa atrakcyjne dla wiekszej czesci wspolczesnej mlodziezy...
Przykro mi to stwierdzic, lae faktem jest iz to co ich pociaga to alkohol i inne uzywki, imprezy, a nie ... HARCERSTWO
W tym momencie wg mnie nawet zmiany za duzo nie pomoga- no chyba ze zamiast zbiorek zaczedli bysmy na piwo wychodzic, co byloby absurdem i wyzbyciem sie idealow...
Nie wiem czemu, ale ZHP jako organizacja w wiekszej czesci spoleczenstwa spostrzegane jest negatywnie, moze i to jest swoistego rodzaju hamulcem mlodziezy do wstepowania w szeregi NIEPOPULARNEJ organizacji
Ale spokojnie, wkrotce robie ankiete spoleczna w swoim miesxcie to dowiem sie (mam nadzieje) co "cywile" maja do naszego Zwiazku
Ale z drugiej strony to chyba troszke prawidlowosci w tym jest. Zawsze uwazalem iz ZHP po 1990r. bylo organizacja dla ludzi ktorzy chcieli byc w ZHP, nie jako dla wybrancow, dla prawdziwych patriotow i ludzi, ktorzy zwiazali sie z idealami...
Te wartosci ktore proponujemy od zawsze nie sa atrakcyjne dla wiekszej czesci wspolczesnej mlodziezy...
Przykro mi to stwierdzic, lae faktem jest iz to co ich pociaga to alkohol i inne uzywki, imprezy, a nie ... HARCERSTWO

W tym momencie wg mnie nawet zmiany za duzo nie pomoga- no chyba ze zamiast zbiorek zaczedli bysmy na piwo wychodzic, co byloby absurdem i wyzbyciem sie idealow...
Nie wiem czemu, ale ZHP jako organizacja w wiekszej czesci spoleczenstwa spostrzegane jest negatywnie, moze i to jest swoistego rodzaju hamulcem mlodziezy do wstepowania w szeregi NIEPOPULARNEJ organizacji
Ale spokojnie, wkrotce robie ankiete spoleczna w swoim miesxcie to dowiem sie (mam nadzieje) co "cywile" maja do naszego Zwiazku

pwd. Tomasz Gutowski HR
Drużynowy 17 TGDH "BEZKRESKI" im. BRONKA LOTA Stargard Szczecinski
Szef Harcerskiej Służby Informacyjnej Hufca Stargard Szczec.
heheh jasne... Lukasz zabawny jestes, aczkolwiek masz racje 
Jednak z Wroclawia do Szczecina kawalek jest, a na razie czasu troszke brakuje...
Ale ANKIETA NIE ZAJAC NIE UCIEKNIE

Jednak z Wroclawia do Szczecina kawalek jest, a na razie czasu troszke brakuje...
Ale ANKIETA NIE ZAJAC NIE UCIEKNIE

pwd. Tomasz Gutowski HR
Myślę, że nie ma jednej przyczyny, jest ich wiele, nakładają się na siebie, i dają efekt widoczny w statystykach... , może warto zwrócić uwagę na:
1) nadmierną biurokratyzację - do licznych rozwiązań prawnych regulujących, ale i komplikujących różnego typu działania ZHP z upodobaniem dodaje własne (niektóre potrzebne, ale i wiele zbędnych). Dla przykładu organizacja wypoczynku letniego w ZHP i poza nim to dwie różne bajki - wiem, bo zajmowałem się jednym i drugim, to drugie jest o wiele, wiele prostsze, zaś plus ZHP w postaci zwolnienia z podatku właśnie nam odpadł od przyszłego roku więc należy się spodziewać, iż wiele środowisk zorganizuje swoje obozy dogadując się z firmami prywatnymi,
2) załamanie wielu środowisk po wprowadzeniu reformy szkolnictwa,
3) niewydolny system pozyskiwania i szkolenia kadr,
4) zbyt wolne dostosowywanie oferty programowej do zachodzących wokół nas zmian
5) pojawienie się różnorodnej konkurencji w dziedzinie zagospodarowywania czasu wolnego dzieci i młodzieży
6) kiepski image - ludziom z zewnątrz częściej kojarzymy się z amatorszczyzną i naiwnością niż z efektywną działalnością wychowawczą
7) konstrukcję hierarchiczna związku, w której góra znacznie częściej występuje jako poborca składkowy, nadzorca i kolejna przeszkoda do pokonania przy podejmowaniu działań niż ich efektywny inspirator i moderator (widzę takie zjawisko na wielu poziomach),
8] oczywistą i widoczną z zewnątrz rozbieżność między Prawem Harcerskim i jego przestrzeganiem przez ZDECYDOWANĄ większość członków, a w szczególnosci instruktorów (i nie chodzi tu tylko o pkt. 10, który moim zdaniem winien brzmieć "Harcerz jest wolny od wszelkich nałogów" )
9) itd. itd. itd.
1) nadmierną biurokratyzację - do licznych rozwiązań prawnych regulujących, ale i komplikujących różnego typu działania ZHP z upodobaniem dodaje własne (niektóre potrzebne, ale i wiele zbędnych). Dla przykładu organizacja wypoczynku letniego w ZHP i poza nim to dwie różne bajki - wiem, bo zajmowałem się jednym i drugim, to drugie jest o wiele, wiele prostsze, zaś plus ZHP w postaci zwolnienia z podatku właśnie nam odpadł od przyszłego roku więc należy się spodziewać, iż wiele środowisk zorganizuje swoje obozy dogadując się z firmami prywatnymi,
5) pojawienie się różnorodnej konkurencji w dziedzinie zagospodarowywania czasu wolnego dzieci i młodzieży
6) kiepski image - ludziom z zewnątrz częściej kojarzymy się z amatorszczyzną i naiwnością niż z efektywną działalnością wychowawczą
7) konstrukcję hierarchiczna związku, w której góra znacznie częściej występuje jako poborca składkowy, nadzorca i kolejna przeszkoda do pokonania przy podejmowaniu działań niż ich efektywny inspirator i moderator (widzę takie zjawisko na wielu poziomach),
8] oczywistą i widoczną z zewnątrz rozbieżność między Prawem Harcerskim i jego przestrzeganiem przez ZDECYDOWANĄ większość członków, a w szczególnosci instruktorów (i nie chodzi tu tylko o pkt. 10, który moim zdaniem winien brzmieć "Harcerz jest wolny od wszelkich nałogów" )
9) itd. itd. itd.
-
- Starszy użytkownik
- Hufiec:
- Chorągiew:
- Kontakt:
tak mysle identycznie:D ale po za tym harcertwu brak pozadnej reklamy.qrak napisał:
Myślę, że nie ma jednej przyczyny, jest ich wiele, nakładają się na siebie, i dają efekt widoczny w statystykach... , może warto zwrócić uwagę na:
9) itd. itd. itd.
druzyny chodza w starych workach:??| majacych przypominac mundury. kto by chcial w czyms takim wybrac sie do miasta???
oraz to ze co druzyna to nowe logo nowe to nowe tamto. boze ukrucmy taka rozbierznaosc. wystarczy zobaczyc na 1 lepszym rajdzie ze co druzyna to sie od siebie rozni i trudno by taki szereg byl jednolity jak trza lecz czesciej bywa wielka zgraja ludzi w workach z kolorowymi chustami.

"jeśli zobaczysz iskrę w oczach zucha, dokonaj wszelkich starań by nie zagasła lecz stała się wędrownicza watrą" /Michał Gławdel/
kl. phm skaut5
www.puszcza.net
www.drezdenko.zhp.pl
kl. phm skaut5
www.puszcza.net
www.drezdenko.zhp.pl
-
- Stały bywalec
- imię i nazwisko: Czesław Przybytek
- stopień instruktorski: hm
- stopień harcerski: HR
- Hufiec: Kraków-Krowodrza
- Chorągiew: Krakowska
- organizacja: ZHP
- Kontakt:
Wg najnowszych danych: http://www.zhp.pl/index.php?do=news&nav ... 011&id=572qrak napisał:
Jak wynika z danych działu badań i analiz w ZHP systematycznie ubywa członków. Zjawisko jest trwałe i ma spore rozmiary.
obecnie (01.01.2005) w ZHP jest nas 142.621
Dla przypomnienia:
2004 - 148.027
2003 - 160.483
2002 - 193.588
2001 - 240.241
2000 - 269.257
1999 - 318.343
1998 - 387.161
-
- Stały bywalec
- Hufiec:
- Chorągiew:
- Kontakt:
Po wrzuceniu tych danych na wykres widać, iz mimo spadku, stopień spadku maleje. Może zbliżamy sie do jakiejś stałej pojemnosci?
Z analiz matematycznych:
- trend liniowy (R2=0,9397) daje nam 0 członków w roku 2008
Ale, jak wspomnialem, widac, że trend liniowy nie bardzo zgadza się z charakterem danych.
- trend wykładniczy (R2 = 0.9773) daje nam 50 000 członków w 2011 oraz 10 000 w 2023 r.
Jak będzie?? W jasnowidza nie zamierzam sie bawić.
Ale zmiany - realne - w ZHP przydałoby się wprowadzić.
Z analiz matematycznych:
- trend liniowy (R2=0,9397) daje nam 0 członków w roku 2008
Ale, jak wspomnialem, widac, że trend liniowy nie bardzo zgadza się z charakterem danych.
- trend wykładniczy (R2 = 0.9773) daje nam 50 000 członków w 2011 oraz 10 000 w 2023 r.
Jak będzie?? W jasnowidza nie zamierzam sie bawić.
Ale zmiany - realne - w ZHP przydałoby się wprowadzić.
phm. Dominik Jan Domin HR
Klerycki Krąg Harcerski WICEK im. bł. ks. phm. Stefana Wincentego Frelichowskiego
Hufiec ZHP Toruń
Klerycki Krąg Harcerski WICEK im. bł. ks. phm. Stefana Wincentego Frelichowskiego
Hufiec ZHP Toruń
-
- Stały bywalec
- Hufiec:
- Chorągiew:
- Kontakt:
Ja jej życze jak najlepiej a czy będe głosował powiem tak ale bez obrazy syfu robić na rynku nie chce ale słyszałem ją i reprezentuje sobą już coś zobaczymy w finale jak będzie dawała NARAZIE POZOSTAJE NAM W NIA WIERZYć
--
Jan Cezary Marcinkowski
Stopień :ćwik
Funkcja :Przyboczny
Hufiec :Nowy Dwór Maz.
--
Jan Cezary Marcinkowski
Stopień :ćwik
Funkcja :Przyboczny
Hufiec :Nowy Dwór Maz.
-
- Nowicjusz
- Hufiec:
- Chorągiew:
- Kontakt:
heh, dawno mnie tu nei było.jasiek_ndm napisał:
Ja wam coś napisze jak to jest:
(...)
i to też jest APEL do drużynowych wy macie najważniejszą funkcje w całym ZHP od was od NAS zależy czy spadek będzie isę powiększał czy nie
pisał 17 lat druh z pozdrowieniem CZUWAJ
Zalogowałam się po raz pierwszy od bardzo dawna
tylko po to, aby napisać druhowilat17
że się z nim zgadzam w tym cytowanym zdaniu:)
hm. Anna Michalina Nowakowska HR
nowoczesne kuchnie warszawa