Młody pisze:[...]Jeszcze jedno - jeżli mówimy o minimach, to chyba są to minima niezbędne. Obligatoryjne. Idąc dalej, wszystkie punkty wymienione w tym dziale są WYMAGANE.
(...)3. Wykaz jednostek podrzędnych wraz z nazwiskami osób prowadzących jednostki i odnośnikami do stron tych jednostek, o ile istnieją. (...)
Umieszczenia na stronie takich danych powinno się wg mnie WYMAGAć a nie tylko zalecać. [...]
Teoria teorią, a życie życiem - skoro ostatnio przyszło mi się zajmować tematem w praktyce (nie tylko prowadzeniem serwisu, ale też przygotowaniem zespołu zajmującego się tym w przyszłych latach), to napiszę tak: "minima" powinny zawierać minimalną ilość informacji, wspólną dla wszystkich serwisów, pozwalających łatwo identyfikować je z ZHP oraz dotrzeć do "dyrekcji" danej jednostki. Dotyczy to zarówno znaków graficznych, nazw jak i treści - wykazów.
Jako praktyk nie widzę problemu przy prowadzeniu prostej "wizytówki jednostki". Z chwilą, gdy serwis ma mieć postać narzędzia o charakterze portalowym, nawet opartego o Open Source, podawanie np. szczegółów jednostek podrzędnych wydaje mi się nieżyciowe - po prostu wraz z wzrostem ilości informacji w serwisie zapanowanie nad tym staje się trudne... a harcerze jednostek nie zawsze przekazują uwagi "od ręki".
Oczywiście, można powiedzieć "wystarczy śledzić zmiany w rozkazach" itd. - tak, tyle, że ilość dokumentów "śledzonych" jest bardzo duża, jeśli serwis ma być bogaty.
Wychowujemy się, staramy się kształtować dbałość o przekaz informacji, ale to proces, który nie ustanie... Mam w tej chwili zespół kilku ludzi do wprowadzania treści (na różnym poziomie) + możliwość wprowadzenia korekt do danych przez userów serwisu (w tym harcerzy z jednostek). Ot, wystarczy wpisać korektę, a ktoś z "technicznych" dostanie pinga i sprawdzi... i tylko część osób z tego korzysta... a nawet tam, gdzie informacje są aktualne, goście serwisu i tak często je pomijają i wysyłają mail z pytaniami o coś, co jest opublikowane.
Podsumowując: przynależność do ZHP, logo harcerskiego netu, nazwa jednostki + dane kontaktowe + konto, godziny otwarcia, ewentualnie lista jednostek podrzędnych (nazwa, rodzaj, bez danych szczegółowych, np. o kadrze) - mamy minima dla SERWISU. Przynależność do ZHP, nazwa jednostki... mamy minima strony głownej. Reszta, to nawigacja (menu prowadzące do detali) oraz zawartość wynikająca z rodzaju serwisu (również możliwości zespołu).
P.S. Gdyby ktoś dziś sprawdził, żaden z prowadzonych przeze mnie serwisów nie spełnia minimów - w jednym dochodzenie do nich traktuję jako metodę wykształcenia zespołu, w drugim zaszłości techniczne są priorytetem (bo ma działać), trzeci... nie działa, bo dwa pierwsze na razie za bardzo mnie zajmują (a poza tym pracuję i często-gęsto wieczorem nie mam siły usiąść do kompa). Proste.
Pozdrawiam i racjonalnych rozwiązań życzę