Błędy w działaniu ewidencji...

Elektroniczny System Harcerskich Danych
grabosia
Nowicjusz
Posty: 30
Rejestracja: 07 kwie 2010, 08:45
Lokalizacja: 123 WDW
Hufiec:
Chorągiew:
Kontakt:

Post autor: grabosia » 17 kwie 2012, 08:03

Od około miesiąca próbuję wprowadzić zmiany w ewidencji, jednak ciągle coś nie działa. Oto moje problemy:
1. Gdy próbuję wprowadzić nową osobę do drużyny, wszystko staje na tym błędzie:
(Err 08) Błędnie wprowadzona ulica (być może nie wybrana z listy)
Próbuję wpisać ulicę, jednak nie rozwija mi się żadna lista (jak w przypadku miasta).
2. Gdy chcę zmienić komuś przydział służbowy, to najpierw (według wskazówek z http://wsi.zhp.pl/index.php?id=7&items=3) zamykam przydział służbowy do poprzedniej jednostki, a następnie staram się dodać nowy przydział. Jednak gdy wpisuję nazwę (próbowałam też z kodem jednostki, bo nie ma napisane czy wpisać kod, czy nazwę), a później chcę przejść do daty, to okienko z nazwą jednostki ulega wyczyszczeniu. Te trzy czynności: wpisanie daty, zaznaczenie "przydział służbowy" i wpisanie nazwy robiłam w różnych kolejnościach. Jednak najczęściej, gdy przechodzę do kolejnego pola, to poprzednie ulega wyczyszczeniu, a gdy próbuję zapisać, to pojawia mi się:Prosze określić przydział służbowy lub przynależność
Błędna data powołania
3. Gdy próbuję dodać osobę, której wcześniej zamknęłam przydział służbowy i wyszłam z jej edycji, to nie mogę tego zrobić, ponieważ po wpisaniu numer pesel pokazuje mi się: Podany nr PESEL istnieje bazie i dalej już nic nie mogę zrobić.

Jedyne co mi się udaje zrobić to zamykać przydziały służbowe. Nie mogę dodawać nowych osób, ani zmieniać przydziałów osobom już wpisanym.
Próbowałam robić to w dwóch przeglądarkach: Chrome i Firefox. W obu są takie same rezultaty.

Czy ktoś ma podobnie? Czy to ja coś źle robię?

Fedajkin
Site Admin
Posty: 1066
Rejestracja: 10 cze 2002, 12:32
Lokalizacja: 43 BSDH "BUKI"
Hufiec:
Chorągiew:

Post autor: Fedajkin » 17 kwie 2012, 09:03

Zacznę od punkt 2:
Druhno, czego nie ma napisanego??? A co jest w pierwszym zdaniu: Zanim przystąpimy do zmiany przydziału służbowego należy przygotować numer jkod dla jednostki - jkod - to kod jednostki, ok, może to nie jest zrozumiałe dla każdego, ale napisane jest. Opis w FAQ poprawię za chwilę.
ad.3. A jest napisane żeby pod żadnym pozorem nie wychodzić z karty przydziału??? Cytuję: Ważnym jest by, na obecną chwilę, podczas wykonywania tej opracji nie zamykać okna przydziału służbowego w celu wyszukania kodu jednostki, do której mamy osobę przyjąć.

ad.1. Proszę o maila do mnie na pomoc.ewidencja[at]zhp.pl z dokładnym opisem sytuacji, najlepiej z printscreenem.
Czuwaj!
phm. Sergiusz Papuga
Wydział Systemów Informatycznych
HelpDesk ESHD

martka87
Nowicjusz
Posty: 28
Rejestracja: 08 sty 2009, 14:32
Hufiec:
Chorągiew:

Post autor: martka87 » 20 kwie 2012, 18:53

W jaki sposób mogę usuwać jednostki w hufcu i jak nadawać uprawnienia drużynowym a nie działa panel administarcyjny? Chyba że tylko ja mam problem a meil z chorągwi z tym pytaniem poszedł do Was półtora tygodnia temu. Pytam więc tutaj:)

Fedajkin
Site Admin
Posty: 1066
Rejestracja: 10 cze 2002, 12:32
Lokalizacja: 43 BSDH "BUKI"
Hufiec:
Chorągiew:

Post autor: Fedajkin » 20 kwie 2012, 21:41

To zależy czy druhna ma uprawnienia AL Hufca czy edytor Hufca >> http://wsi.zhp.pl/index.php?id=7&items=5

Usuwać jednostek chwilowo nie można.
Czuwaj!
phm. Sergiusz Papuga
Wydział Systemów Informatycznych
HelpDesk ESHD

martka87
Nowicjusz
Posty: 28
Rejestracja: 08 sty 2009, 14:32
Hufiec:
Chorągiew:

Post autor: martka87 » 21 kwie 2012, 07:45

Jestem administratorem hufcowym i dziękuje za info o jednostkach.

Fedajkin
Site Admin
Posty: 1066
Rejestracja: 10 cze 2002, 12:32
Lokalizacja: 43 BSDH "BUKI"
Hufiec:
Chorągiew:

Post autor: Fedajkin » 21 kwie 2012, 09:10

Mimo wszystko druhny uprawnienia są za niskie by nadawać uprawnienia drużynowy.
Czuwaj!
phm. Sergiusz Papuga
Wydział Systemów Informatycznych
HelpDesk ESHD

martka87
Nowicjusz
Posty: 28
Rejestracja: 08 sty 2009, 14:32
Hufiec:
Chorągiew:

Post autor: martka87 » 21 kwie 2012, 09:31

A ciekawe bo wcześniej mogłam.Rozumiem, że teraz ma to robić administrator chorągwiany?

Fedajkin
Site Admin
Posty: 1066
Rejestracja: 10 cze 2002, 12:32
Lokalizacja: 43 BSDH "BUKI"
Hufiec:
Chorągiew:

Post autor: Fedajkin » 21 kwie 2012, 10:23

Nie, wystarczy zgłosić do do LABI Chorągwi, wszystko było podane w komunikatach GK ZHP.
Czuwaj!
phm. Sergiusz Papuga
Wydział Systemów Informatycznych
HelpDesk ESHD

grabosia
Nowicjusz
Posty: 30
Rejestracja: 07 kwie 2010, 08:45
Lokalizacja: 123 WDW
Hufiec:
Chorągiew:
Kontakt:

Post autor: grabosia » 21 kwie 2012, 17:08

Fedajkin pisze:Zacznę od punkt 2:
Druhno, czego nie ma napisanego??? A co jest w pierwszym zdaniu: Zanim przystąpimy do zmiany przydziału służbowego należy przygotować numer jkod dla jednostki - jkod - to kod jednostki, ok, może to nie jest zrozumiałe dla każdego, ale napisane jest. Opis w FAQ poprawię za chwilę.

ad.3. A jest napisane żeby pod żadnym pozorem nie wychodzić z karty przydziału??? Cytuję: Ważnym jest by, na obecną chwilę, podczas wykonywania tej opracji nie zamykać okna przydziału służbowego w celu wyszukania kodu jednostki, do której mamy osobę przyjąć.

ad.1. Proszę o maila do mnie na pomoc.ewidencja[at]zhp.pl z dokładnym opisem sytuacji, najlepiej z printscreenem.
Zmienić przydział próbowałam zanim pojawiła się ta porada w FAQu, dlatego nie wiedziałam, co tam mam wpisać i że nie wolno zamykać okienka.
Poza tym zarówno wtedy, jak i teraz próbuję wpisywać tam kod jednostki, jednak gdy zaznaczam "przydział służbowy" lub gdy przechodzę do okienka z datą powołania, to okienko z jednostką ulega wyczyszczeniu. Cokolwiek próbuję tam wpisać, to za chwilę przy przejściu do kolejnego okienka następuje przeładowanie strony, a wypełnione do tej pory okienka stają się puste.

Czy jest jakiś sposób, żeby włączyć do drużyny osobę, która jest w bazie i nie ma żadnego przydziału służbowego?

Co do ad.1. to okazuje się, że Warszawa ma w okienko "miejscowość" wpisywać dzielnicę, więc problem udało się rozwiązać. Może warto zamieścić to w FAQu.

Fedajkin
Site Admin
Posty: 1066
Rejestracja: 10 cze 2002, 12:32
Lokalizacja: 43 BSDH "BUKI"
Hufiec:
Chorągiew:

Post autor: Fedajkin » 21 kwie 2012, 19:28

Podczas wpisywania kodu jednostki powinna pokazać się lista (zawsze) i to z niej druhna wybiera co chce... jeśli tego druhna nie zrobi, to właśnie to przeładowanie strony wykasuje dane...

Tak, jest sposób na dodanie osób do druzyny, ale narzędzia jeszcze nie ma dostępnego.

Druhno, jestem spoza warszawy i wiem, że Warszawa to nie miejscowość - tego ponoć już uczą na geografii polski... ja przepraszam, ale tę oczywistość, o której mieszkańcy Stolicy wiedzą nie będę raczej wpisywać do FAQ.
Czuwaj!
phm. Sergiusz Papuga
Wydział Systemów Informatycznych
HelpDesk ESHD

grabosia
Nowicjusz
Posty: 30
Rejestracja: 07 kwie 2010, 08:45
Lokalizacja: 123 WDW
Hufiec:
Chorągiew:
Kontakt:

Post autor: grabosia » 22 kwie 2012, 20:21

Fedajkin pisze:Druhno, jestem spoza warszawy i wiem, że Warszawa to nie miejscowość - tego ponoć już uczą na geografii polski... ja przepraszam, ale tę oczywistość, o której mieszkańcy Stolicy wiedzą nie będę raczej wpisywać do FAQ.
Przepraszam, nie było to dla mnie oczywiste, bo zawsze we wszystkich dokumentach (oprócz dokumentów do urzędu skarbowego) w okienko miejscowość wpisywałam Warszawa i nigdy nie miałam z tym problemów. Wygląda na to, że powinnam cofnąć się do szkoły...

Niestety gdy wpisuję kod jednostki, to jedyne co mi się pokazuje w tym czasie to nazwa drużyny, w której właśnie zamknęłam przydział (bo początki kodu są takie same). Mimo że wpisuję odpowiedni 13 cyfrowy kod, to za chiny nie chce mi się pokazać drużyna, do której chcę kogoś przydzielić.

Fedajkin
Site Admin
Posty: 1066
Rejestracja: 10 cze 2002, 12:32
Lokalizacja: 43 BSDH "BUKI"
Hufiec:
Chorągiew:

Post autor: Fedajkin » 22 kwie 2012, 21:38

I nie zrobi tego druhna z takimi uprawnieniami jakie druhna posiada. To o czym pisałem przeznaczone jest dla AL Hufca.
Czuwaj!
phm. Sergiusz Papuga
Wydział Systemów Informatycznych
HelpDesk ESHD

grabosia
Nowicjusz
Posty: 30
Rejestracja: 07 kwie 2010, 08:45
Lokalizacja: 123 WDW
Hufiec:
Chorągiew:
Kontakt:

Post autor: grabosia » 23 kwie 2012, 18:39

Fedajkin pisze:I nie zrobi tego druhna z takimi uprawnieniami jakie druhna posiada. To o czym pisałem przeznaczone jest dla AL Hufca.
Czyli jeżeli mam uprawnienia do 5 jednostek w naszym środowisku (WGZ, WDH, WDS, WDW, KI), to nie mogę przenieść kogoś z listy drużyny harcerskiej na listę drużyny starszoharcerskiej?
Wcześniej w poprzednich wersjach ewidencji mogłam to zrobić.
Ostatnio zmieniony 23 kwie 2012, 19:30 przez grabosia, łącznie zmieniany 1 raz.

Fedajkin
Site Admin
Posty: 1066
Rejestracja: 10 cze 2002, 12:32
Lokalizacja: 43 BSDH "BUKI"
Hufiec:
Chorągiew:

Post autor: Fedajkin » 24 kwie 2012, 14:32

Teraz niestety druhna nie może - jak zostanie wdrożona lista transferowa, to będzie druhna mogła :)
Czuwaj!
phm. Sergiusz Papuga
Wydział Systemów Informatycznych
HelpDesk ESHD

hubcio
Starszy użytkownik
Posty: 279
Rejestracja: 09 cze 2002, 23:01
imię i nazwisko: Hubert Piotr Mika
stopień instruktorski: hm
stopień harcerski: HR
Hufiec: Warszawa-Centrum
Chorągiew: Stołeczna
organizacja: ZHP
Kontakt:

Post autor: hubcio » 25 kwie 2012, 11:18

Poniewaz na stronie moglem znalezc maila do was - pozwole sobie wkleic info jakie dostalem od Hufcowego AL:

Cześć,
dostałem informację, że na razie nie ma możliwości nadania przydziału osobie, która go nie ma. A ty po skreśleniu straciłeś przydział. Już CIę aktywowałem ale jesteśbez przydziału.

Po prostu nie ma takiego narzędzia jeszcze udostępnionego. W związku z tym trzeba czekać.

Chetnie na priv napisze - ale do kogo??
hm. Hubert Mika HR
-----------------------------------
"I am working on my ticket if I can"

ODPOWIEDZ
nowoczesne kuchnie warszawa

Wróć do „Ewidencja”