Czym ma być kodeks?
kodeks będzie krótkim zapisem postaw pożądanych u instruktorek i instruktorów ZHP. Kodeks ma wspomóc realizację Misji ZHP
Jeśli ma spełniać te cele to moje pytanie jest: w jaki sposób? Ok będzie zapisem... ale jak ma wspomagać realizację Misji?
Ja rozumiem to tak, szukamy jakiegoś wyjścia i to jest najprostsze. Dla mnie to tylko puste słowa które nie są żadnym narzędziem do realizowania tych postulatów. Ważniejsze jest raczej znalezienie takich narzędzi – np. standardy kursów, stopnie instruktorskie, które wskazują(!), zresztą to właśnie wygląda jak próba na stopień – część haseł jest łudząco podobna
Ktoś powiedział
KI ma być prosty, konkretny, precyzyjny.
ja przepraszam, ale gdzie tu konkretność, gdzie tu precyzyjność. To jest zbiór ogólnych tez. Ja rozumiem, że to co wszystko mamy w sobie warto żeby było napisane, ale po co tworzyć martwą rzecz, która nikomu się nie przyda. Wydaje mi się że lepiej zastanowić się na:
- materiałami dla KSI jakie zadania budować żeby tworzyć taką postawę
- zmodyfikowanymi zadaniami na stopnie, w których można zawrzeć kilka postulatów
- materiały dla ZKK na każdym szczeblu jak w kursach umieszczać te treści i ew. poszerzenie standardów
odrzuciłbym każdy pomysł KI jeśli nic za nim by innego nie szło, bo jak by powiedział Pan Okcham - "nie mnóżmy bytów ponad potrzebę"
Na koniec powiem, że jeśli ktos wie co to znaczy być instruktorem to tego nie potrzebuje, a jeśli nie wie to to mu nie pomoże. Trzeba znaleźć inną drogę!