Poradnik prowadzenia zastępu czy innego typu?
-
- Starszy użytkownik
- Hufiec:
- Chorągiew:
- Kontakt:
:lol:lol:lol
porady na temat poradnika dla osoby piszacej poradnik
porady na temat poradnika dla osoby piszacej poradnik
"jeśli zobaczysz iskrę w oczach zucha, dokonaj wszelkich starań by nie zagasła lecz stała się wędrownicza watrą" /Michał Gławdel/
kl. phm skaut5
www.puszcza.net
www.drezdenko.zhp.pl
kl. phm skaut5
www.puszcza.net
www.drezdenko.zhp.pl
hmmm... no ja myślę, że na temat, na który jesteś w stanie napisać coś ciekawego i niekoniecznie tylko "prześlizgujacego się" po temacie. Jesli chcesz wiedzieć, na jakie materiały jest zapotrzebowanie rozejrzyj sie w swoim środowisku, hufcu, bo to przede wszystkim tam ten materiał będzie rozprowadzony i wykorzystywany. Co do poradnika dla zastępowego - całkiem niezły pomysł. Ale moze to być także poradnik organizowania gier tereneowych albo poradnik na temat prowadzenia finansów szczepu. Tematów jest dużo. To Ty sam musisz wiedzieć o czym i dla kogo chcesz napisać. No i oczywiscie na jaki temat jesteś w stanie napisać coś pomocnego i odkrywczego.
powodzenia w pracy nad poradnikiem;)
powodzenia w pracy nad poradnikiem;)
Eli
-
- Stały bywalec
- Hufiec:
- Chorągiew:
hm.. można też dodać temat składek, bo o tym nigdy za mało. ale najlepiej jest się dh. rozejżeć po okolicy i sprawdzić co idzie najsłabiej i w czym potrzebna jest pomoc, a raczej porada;)
hm. Krzysiek Wojtas HR
Hufiec Ziemi Dzierżoniowskiej | Zespół Harcerski Chorągwi Dolnoślaskiej
www.dzierzoniow.zhp.pl | www.harcerski.dolnoslaska.zhp.pl
-
- Stały bywalec
- Hufiec:
- Chorągiew:
np. jak zrobic by miec oplacone skladki w 100%. chyba ze uwazacie ze to jest najmniejsszy problem najszej organizacji ;>
hm. Krzysiek Wojtas HR
-
- Stały bywalec
- Hufiec:
- Chorągiew:
aha... tylko kto to kupi? :>sigma napisał:
np. jak zrobic by miec oplacone skladki w 100%. chyba ze uwazacie ze to jest najmniejsszy problem najszej organizacji ;>
Co do poradnika dla zastępowych - zostało kiedyś już napisane przez druha Marka Kudasiewicza Vademecum zastępowego - fajna sprawa tylko niektóre rzeczy są tam przestarzałe (przynajmniej w tym egzemplarzu który posiadam). Sama kiedyś sporo z tegoż poradnika korzystałam.
Hej, ha! Szumi stary bór, a my za nim wtór chylimy kornie głowy
Niech do tańca huczą nam sowy i cały leśny dwór!
Niech do tańca huczą nam sowy i cały leśny dwór!
-
- Stały bywalec
- imię i nazwisko: Janusz Sikorski
- stopień instruktorski: hm
- stopień harcerski: HR
- Hufiec: Ziemi Tyskiej
- Chorągiew: Śląska
- organizacja: ZHP
- Kontakt:
a może poradnik dla drużynowych na temat Public Relations drużyny ? Wielu drużynowych nie ma pojęcia jak integrować z drużyną np. rodziców czy szukać sponsorów. Ciekawym tematem (i na czasie) będzie: "Jak łykać kaskę z Unii, Gmin i innych miejsc".
Pozdrawiam
Pozdrawiam
hm. Janusz Sikorski HR
Redaktor Naczelny czasopisma "Harcerz Rzeczypospolitej"
lesni.pl hr.bci.pl
Przewodniczący ŚKPW
Redaktor Naczelny czasopisma "Harcerz Rzeczypospolitej"
lesni.pl hr.bci.pl
Przewodniczący ŚKPW
-
- Stały bywalec
- Hufiec:
- Chorągiew:
- Kontakt:
Myślę, że dobrym a zarazam ciekawym pomysłem jest napisanie tego poradnika płacenia składek
tzn... będą tam zawarty rady, dla drużynowego jak i dla skarbnika drużyny, do nie wiem... może najlepszego podejścia do drużyny żeby płacili te składki.... może być w nim zawarte sprawa taka o środkach dofinansowania, lub wogóle jakieś akcje zarobkowe, których dochody drużyna przeznaczy na składki, poniewarz rzecza normalną jest, że nie wszyscy mają nawet pieniędzy na opłacanie składek... a co jest jak jak trzeba będzie dać kase na biwak, rajd itd. napewno ludzie wolą dać na ten biwak... ale jest też tak, że jeżeli drużyna nie będzie opłacała składek to Komenda Hufca może nie poznowolić wyjechać drużynie gdzieś na jakiś biwak czy rajd... przynajmniej u nas tak jest. Naprawde ciekawy poradnik byłby to... a jestem ciekaw czy jest takowy gdzieś 

Zimowa Akcja Szkoleniowa KOSMOS 2013 - www.kursykosmos.pl
nowoczesne kuchnie warszawa